Турция отлага посещението на Папата за 2006 година




Източник: athos.alexsoft.gr


Преди да бъде избран за папа, кардинал Йозеф Ратцингер открито се бе изказал против турската кандидатура за приемане в Европейския съюз, позовавайки се на културните различия между исляма и християнска Европа.

Планираното за 30 ноември историческо посещение на папа Бенедикт ХVІ във Фенер, по повод празника на св. Андрей, няма да се състои. Отправената от турска страна официална покана към папата е за 2006 година.

Изявление на турското министерство на Външните работи гласи: “Турският президент Ахмед Сезер покани Папа Бенедикт ХVІ да посети официално Турция през 2006”. В изявлението се подчертава, че Турция “от близо наблюдава опитите, които папата полага за утвърждаване на диалога между религиите”. Вселенският патриарх Вартоломей беше поканил 78-годишния понтифекс да посети на 30 ноември седалището на патриаршията в Константинопол, за празника на св. Андрей. Но понеже папата е глава и на държава, той може да посети Турция само след като получи покана от правителството на Еродоган. Накрая отговорът дойде, но за 2006 година.

Както предаде Ройтерс, цитирайки турските средства за масова информация, властите се почувствали неуверени за първоначално планираното посещение на главата на Римокатолическата Църква.

Въпреки това, Патриарх Вартоломей подчерта в сряда, че Фенер е готов да приеме папата във всеки един момент. “Ако посещението не се реализира на 30 ноември, тогава може да стане във всеки един момент. Папата винаги е желан и очакван”, заяви Вартоломей.

Преди да бъде избран за папа, кардинал Йозеф Ратцингер открито се бе изказал против турската кандидатура за приемане в Европейския съюз, позовавайки се на културните различия между исляма и християнска Европа.

Дипломати споменават, че Анкара е неспокойна, тъй като папа Бенедикт може да “засегне” чувствителни политически проблеми по време на своето посещение, като например поведението на властите спрямо немюсюлмански малцинства и постоянните откази за възстановяване дейността на Богословската школа в Халки.

Като отлага посещението за 2006 година, Турция печели малко повече време, за да осъществи някои промени, свързани с религиозните свободи, отбелязват дипломатите. Турски политици също се опасяват и за евентулна връзка и отношение на Папата към Вартоломей, като към Вселенски Патриарх – титла отричана от Анкара, тъй като се смята, че дава на патриарха политическа тежест, която не е приемлива от турските националисти.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...