Украинското външно министерство е разочаровано от Папата



Ръководителят на Министерството на външните работи на Украйна, Дмитрий Кулеба, е извикал апостолическия нунций в Украйна, архиепископ Висвалдас Кулбокас, в офиса си, за да изрази своето разочарованието от думите на папа Франциск за покушението на руската журналистка и дъщеря на считания за идеолог на „руският свят“, проф. Александър Дугин, Дария. Това е съобщил самият министър на съвместен брифинг с италианския си колега Луиджи ди Майо. Кулеба е отбелязал също, че министерството внимателно е прочело пълния цитат на папа Франциск, в който той нарича Дугина „невинна жертва на войната“ и  казва още, че „невинните плащат за войната“.

„Решихме да поканим апостолическия нунций в Министерството на външните работи, за да изразим разочарованието на Украйна от тези думи. Ще кажа откровено, украинското сърце се къса от думите на папата. Беше несправедливо“, казал украинският външен министър и съобщил, че нунцият е посетил ведомството на 25 август. Той добавил още, че самият факт на подобно призоваване е безпрецедентен и „говори сам за себе си“.

В същото време пресслужбата на Министерството на външните работи подчертава, че думите на папа Франциск за смъртта на Дугина в Московска област, гражданка на Руската федерация, която няма отношение към Украйна, в контекста на войната на Русия на украинска територия, предизвикват недоумение.

„На Висвалдас Кулбокас е обърнато внимание, че Украйна е дълбоко разочарована от думите на понтифика, които несправедливо приравняват агресора и жертвата.“ Министерството на външните работи посочило на апостолическия нунций също и факта, че от началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна Папата никога не е обръщал специално внимание на конкретните жертви на войната, сред които вече има 376 украински деца, загинали от ръцете на руските нашественици, гласи съобщението.

Департаментът също така изразил надежда, че в бъдеще папата „ще избягва несправедливи изявления“, които да предизвикват разочарование в украинското общество.

Информация за обръщението на Папата е публикувана на официалната новинарска страница на Ватикана. В нея между другото се казва:

Папата: Войната е лудост, имаме нужда от мир!

По време на общата аудиенция, която съвпадна с Деня на независимостта на Украйна и на която присъстваха представители на украинската общност, папа Франциск отправи призива, посветен на шестте месеца от началото на мащабната война в Украйна, призовавайки за предотвратяване на ядрена катастрофа и освобождаването на пленниците.

„Още веднъж ви насърчавам да помолите Господ за мир за скъпия украински народ, който шест месеца страда от ужасите на войната. Желая да се предприемат конкретни стъпки за прекратяване на войната и предотвратяване на заплахата от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ. Нося в сърцето си пленниците, преди всичко тези, които са в тежки условия, и моля съответните органи да положат усилия за тяхното освобождаване, като имам предвид и децата, многото загинали, както и бежанците, много от които присъстват тук.“ – с тези думи в края на общата аудиенция, състояла се в сряда, 24 август 2022 г., в зала Павел VI във Ватикана, папа Франциск отново насочи вниманието си към Украйна, която вече шест месеца страда от брутална въоръжена агресия от страна на Руската федерация.

„Мисля за многобройните ранени, за многобройните украински и руски деца, които останаха сираци, защото сирачеството няма националност, те загубиха баща си или майка си, независимо дали са руснаци или украинци“, продължава Светият отец.  Мисля си за голямата жестокост, за многото невинни, които плащат за лудостта, лудостта, лудостта на всички страни, защото войната си е лудост и никой на война не може да каже: „Не, не съм луд“. Лудостта на войната… Имам предвид горкото момиче, което беше взривено в Москва от бомба, поставена под седалката на колата. Невинните плащат за войната, невинните! Нека помислим върху тази реалност и да си кажем: войната е лудост.

А тези, които правят пари от война и търговия с оръжие, са престъпници, които убиват човечеството.“

Източник: novoeizdanie.com ; vaticannews.va

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...