Униати искат да се наместят в православна светиня


Източник: УПЦ

Киев, 25 януари. Вече две седмици продължава скандалът с опитите на гръко-католическата църква в Украйна да се намести в храма "Св. София Киевска" – една от най-старите руски църкви, светиня за православните руснаци и украинци. Т.нар. "Украинско братство на Туринската плащаница" с подкрепата на униатския кардинал Гузар издейства от властите на Киев разрешение копието на известната плащаница, което се намира в момента в западноукраинския град Ивано-Франковск, да бъде изложено за поклонение в "Св. София". Православната общественост на Украйна смята, че това е само предлог за униатско проникване в древния православен храм. Ако то се осъществи, могат да последват други униатски акции и постепенно завземане на храма.

Действията на униатите предизвикаха резки протести в украинските медии и парламента. Те бяха осъдени от Съюза на православните братства на Украйна и от редица общественици и депутати, в това число и от блока на Юлия Тимошенко. Притиснат от критиките, кардинал Гузар заяви, че не желае "плащаницата да стане причина за междуконфесионални недоразумения". Той призна, че опитът за излагането й в "Св. София" много прилича на политическа намеса.

Пресслужбата на Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ) заяви, че планираната акция няма да се състои. Такова решение са взели членовете на "Украинското братство на плащаницата", за да избягнат "политическо или религиозно противопоставяне". Копието на плащаницата ще остане в Ивано-Франковск, където е било докарано от Лвов по-рано този месец.

В същото време служителите на държавния музей, какъвто е в момента "Св. София", заявиха, че копието на плащаницата не е било доставено в Киев само заради лошото време.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...