Холандия блокира емиграцията на мюсюлмани


Източник: news.rnn.gr

В една страна, където са позволени браковете между хомосексуалисти, евтаназията и канабиса, “желязната Рита” – министърът по въпросите на емиграцията Рита Вердонг, вече нищо не обещава на емигрантите мюсюлмани. Холандия ще приеме от следващата седмица пакет от мерки, като по този начин ще се приложи твърде строга политика против емигрантите, сравнена с останалите европейски държави.

Като бивш началник на затворите, г-жа Вердонг вече екстрадира емигранти, които произлизат от страни като Иран, Ирак и дори Демократична Република Конго. Бяха екстрадирани около 26 000 от тях, макар че живеят вече над десет години в Холандия. За четири години Рита Вердонг намали наполовина броя на търсещите убежище (41 000 през 2005).

По повод отказа на един имам да й стисне ръката “поради религиозни причини”, тя стигна дотам, че отмени цялата среща отговаряйки му: “Надявам се при следващата ни среща да ми говорите на холандски”. Според едно изследване, след убийството на Тео Ван Гог през ноември 2004 г., 47% от холандците вече са нетолерантни спрямо мюсюлманите.

След Франция, Холандия е страната с най-голям процент мюсюлмани в ЕС (6% от населението). Паралелно с това, около 90% от турците и мароканците, които живеят в Холандия, избират да се оженят за сънародници. В резултат на това се затруднява адаптирането им, като се има предвид, че никой от двамата съпрузи не говори местния език, нито пък имат елементарни понятия за обичаите.

Според едно правителствено изследване, през 2010 г. мнозинството от населението в основните градове на Холандия – като Амстердам, Ротердам и Хага – ще бъде мюсюлманско. А не са малко формулите изпробвани през последните години в тези градове, с цел да бъде ограничено приемането на емигранти.

В резултат на горчивия опит от 2002 година, когато Пим Фортийн бе убит от един мароканец, Ротердам прие “кодекс за добро поведение” от който бе вдъхновена и министър Рита Вердонг. Тези мерки се отнасят до изучаване на езика и заличаване на дискриминацията. Както вече бе заявило политическото ръководство на страната “Не очакваме от чужденците да станат езикови виртуози! Искаме обаче да научат езика ни и да приемат някои елементарни стойности, каквото е равенството между двата пола”. Така от следващата седмица, “кандидат емигрантите” ще бъдат длъжни да преминат през един тест по холандски език и култура. Изпитите ще се провеждат в холандските посолства и консулства в чужбина. Книгите, касетите и дисковете, които ще се използват като материал за подготовка, ще им струват 350 евро. Кандидатите са длъжни да отговорят по телефона на въпроси като: “Къде заседава Парламентът?”, или “Кой е Guillaume d’Orange?” или на други такива, които ще позволят да се установи дали кандидатът е в състояние да се приспособи към живота в Холандия.

Заслужава да се отбележи, че конкретните мерки предизвикаха възраженията на езиковеди и на онези, които се борят за защита на човешките права с аргумента, че кандидатите от Южна Америка, Япония и Австралия са изключени от тези тестове.

Несъмнено законът цели ограничаване на емиграцията на мароканците и турците, като емигрантите на възраст под 65 години, установили се в Холандия от доста време, но на които не им се събират осем години учене, ще бъдат принудени да преминат през специални уроци по приспособяване.

В град Утрехт, Рита Вердонг прилага може би най-радикалния вариант на емигрантската си политика: обезщетенията за безработица не се дават на жените, които упорстват да носят фереджета!

По информация на Le Figaro, Rubrique Internationale

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...