Храмът “Благовещение Богородично” в Александрия отново отвори врати за вярващи


Обновление на храм “Благовещение Богородично” в Александрия, Египет, бе извършено на 2 април 2006 г.  Събитието почетоха президентът на Република Гърция, Каролос Папуляс, Вселенският Патриарх Вартоломей, Патриархът на Александрия и цяла Африка, Теодор ІІ, и много гости. От българска страна на празненството присъстваха Русенски митрополит Неофит и Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Както Православие БГ съобщи, на тази дата се навършват сто и петдесет години от първото освещаване на храма. Най-големият православен храм в Египет отново отвори вратите си за вярващите.

Катедралният храм е предаден на православната общност в Александрия от Фондация “Онасис”. Основни двигатели на финансирането и реализирането на проекта от 2002 г. бяха покойният Стелиос Пападимитриу – тогава председател на фондацията, по-късно и новият председател – Антонис Пападимитриу, покойният патриарх Петър и гръцката общност в Александрия при председателството на Стефанос Тамвакис и Хараламбос Каципри.

След обновлението на храма, в присъствието на гръцкият президент, бе подписан протокол за сътрудничество между фондация “Онасис” и Александрийската библиотека. С този протокол фондацията поставя под своя защита вила “Антониади”, станала преди време собственост на египетските власти, а сега дарена на Александрийската библиотека. Двете страни се договориха да си поделят разходите по реставрацията на сградата, която ще поеме част от инициативите на библиотеката и в която ще се помещава новоучреденият Център за Средиземноморски проучвания.

по материали от гръцкия печат

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...