Християнските църкви в Германия ще си признават взаимно кръщението



Източник:
La Croix

Църквите в Германия ще подпишат съвместна декларация за пълноправното признаване на тайнството Кръщение, независимо от това, коя църква го извършва, е съобщила в понеделник немската Католическа епископска конференция.

Икуменическото сближаване ще официализира взаимното признаване на кръщенията, което се прави от 30 години насам между протестантите и Католическата църква.

„Като знак на единството на всички християни, кръщението ни свързва в Иисуса Христа, Който е Основата на това единство. Въпреки различията в еклисиалните концепции, между нас съществува фундаментално съгласие относно кръщението”, – се казва в теста, който ще подпишат в неделя на икуменическа церемония в катедралата в Магдебург (изток) единадесет германски църкви, сред които трите основни – Католическата, Лютеранската (протестантска) и Православната.

Тази стъпка е в отговор на датиращата от 2002 година инициатива на немския кардинал Валтер Каспер, който отговаря във Ватикана за сближаването на църквите. (Франс Прес)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...