Църковна делегация от Македония приета в Московската патриаршия



На 20 април 2007 година председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия митрополит Кирил Смоленски и Калининградски е приел делегация от йерарси на Православната църква в Република Македония: митрополитите Петър Преспанско-Пелагонийски, Тимотей Дебърско-Кичевски и Агатангел Повардарски. Срещата се е състояла по молба на предстоятеля на тази църква, архиепископ Стефан Охридски и Македонски, с която се е обърнал към Негово светейшество патриарха на Москва и на цяла Русия Алексий ІІ.

В хода на състоялия се братски разговор са били обсъдени пътищата за преодоляване на настоящото положение на православните в Република Македония, намиращи се извън каноничното и евхаристийно общение с пълнотата на Вселенското православие от 1967 година, когато Македонската православна църква едностранно провъзгласява автокефалия. Било е изтъкнато, че решението на въпроса за статута на Православната църква в страната трябва да бъде постигнато чрез диалог със Сръбската православна църква и да се основава на свещените канони на Църквата. Също така, трябва да се вземат под внимание пастирските и духовните нужди на православните вярващи в Република Македония. Било е отбелязано, че от своя страна Руската православна църква заедно с другите Поместни православни църкви е готова да окаже съдействие според силите си за развитието на този диалог.

По време на срещата е бил повдигнат въпросът за положението на владиката Йоан, осъден на затвор от съда в Република Македония. Македонските архиереи са съобщили, че понастоящем владиката Йоан не е в затвора, а на свобода и от 1 май тази година ще бъде окончателно освободен от затвора. При това гостите от Република Македония са съобщили, че Македонската православна църква няма отношение към репресиите спрямо владиката Йоан, който е осъден от светски съд.

Митрополит Кирил е приел съобщението за освобождаването на владиката Йоан със задоволство. Било е подчертано, че по този начин се отстранява едно съществено препятствие за развитието на преговорния процес за регулирането на статута на Македонската православна църква. В тази връзка, Руската православна църква от своя страна е приветствала скорошното започване на диалога със Сръбската православна църква.

Двете страни са обменили информация за състоянието на диалога за македонския църковен проблем, а също и за по-нататъшното развитие на приятелските и братски отношения между народа на Република Македония и народите на Русия и другите страни, влизащи в състава на каноничната територия на Московската патриаршия.

В разговорите е взел участие и секретарят по междуправославни отношения на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия протойерей Николай Балашов.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...