Чехите разгарят бунта срещу Санта Клаус


Източник: в. Сега

Заради инвазията на Санта Клаус в периода на коледните празници в Чехия се усилва протестното движение, което цели да бъде защитен традиционният персонаж Йежишек – малкият Иисус, раздаващ подаръци в тази страна от векове, съобщи Франс прес.

"Не желая да виждам Дядо Коледа като дебел мъж, който влачи зад себе си сак. Искам да съхраня представата си за малкия Иисус", заяви Петр Власак, директор на рекламна агенция в Прага. Заедно с двайсетина свои сънародници той е подел кампания "Анти-Санта". Тя трябва да напомни на чехите, че в многовековните им църковни песни никога не се е споменавало за белобрад старец с червено палто, украсено с хермелин. Групата е създала сайт, който критикува проявите на лош вкус, купила е правото да помества рекламни обяви в специализирано списание и възнамерява да присъди антинагради за най-абсурдната реклама на Санта Клаус. Множат се и лепенките със зачеркнатия лик на Санта Клаус – получават го онези търговци, които не допускат червендалестия дядка в магазините си.

Тези инициативи не са антиамерикански, ние просто искаме ясно да заявим, че нашата традиция е свързана с Йежишек, поясни Власак. Той допълни, че сънародниците му не желаят да виждат стареца в чешките песни и разкази, а резултатите от някои анкети сочат, че Санта Клаус притеснява около 80 на сто чехите.

Идеята за кампанията хрумнала на чешкия публицист Давид Кьониг, когато 3-годишната му дъщеря получила като коледен подарък картинки, изобразяващи малкия Иисус като старец с червено палто.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...