Ще цензурира ли Църквата медиите в Русия?



Източник: Век

В най-близко време Руската православна църква заедно с другите конфесии може да се сдобие с право на контрол и да въведе цензура в телевизията, радиото и пресата. Наскоро предстоятелят на Руската православна старообредска църква митрополит Корнилий в писмо до министъра на културата и масовите комуникации предложи да се създаде обществен цензурно-надзорен комитет "за контрол на нравственото съдържание" на текстовете и предаванията в медиите – най-вече на тези, които са предназначени за младежка и детска аудитория.

Руската православна църква заяви, че приветства идеята за създаване на структура, която да наблюдава медиите, но призова да не се повтарят грешките на цензурната политика от съветско време.

"Един наблюдателен съвет върху медиите, в който биха влезли отговорни и компетентни експерти, би могъл да сложи бариера пред много предавания в нашата телевизия. Решението за създаването му е отдавна назряло", заяви отец Владимир Вигилянски, прессекретар на Московската патриаршия, коментирайки предложението на старообредския митрополит Корнилий.

Според протойерей Всеволод Чаплин, заместник-председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, "не е достатъчно да се създаде един или друг съвет. Важно е той да може да промени реално информационната ситуация в страната. Това не е трудно да се направи – нужна е само воля. Нали държавата можа да я прояви спрямо хазартния бизнес" (през миналата година на хазартния бизнес в Русия бяха наложени значителни рестрикции – бел. прев.).

Идеята за нравствен надзор и контрол над медиите беше подкрепена и от мюсюлманските организации в Русия, а също и от Федерацията на еврейските общини в Русия, макар и с известни уговорки. Журналистите обаче се изказаха рязко срещу всякакви форми на контрол над медиите. Според генералния секретар на Съюза на журналистите на Русия Игор Яковенко "това предложение е безусловно антиконституционно, защото, слава Богу, у нас все още съществува чл. 29 от Конституцията, който забранява цензурата. Поради това реализацията на това предложение ще бъде престъпление".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...