Творчески и трудови занимания за деца, лишени от родителска грижа



 

Проектът „Творчески и трудови занимания за деца, лишени от родителска грижа” води началото си от октомври 2003 г. Тогава, като част от дейностите на проекта „Православна доброволческа инициатива” към фондация Покров Богородичен, стартират първите творчески занимания с деца и младежи от ДОВДЛРГ “Асен Златаров” и ДОВДЛРГ “П. Р. Славейков”.

Тук може да разгледате част от каталога с картички

Първоначално творческите занимания започват с две групи деца от ДОВДЛРГ “П. Р. Славейков” и една група деца и младежи от ДОВДЛРГ “Асен Златаров”. Групите се събират веднъж или два пъти седмично. През учебната 2004/2005 г. групите за творчески занимания с деца без родителска грижа са се увеличили на пет.

Децата развиват сръчност и умения. Започват ръчно да изработват картички, като използват най-разнообразни материали – текстил, фурнир, копчета, лико, панделки, моделин и др. Част от картичките са тематично обвързани с празниците Рождество Христово, Великден, Цветница, други са универсални и подходящи за подарък по всеки повод. Всички приходи от продажбите на картичките се разпределят между децата и младежите, участвали в изработването им.

Албена Иванова, координатор на проекта „Творчески и трудови занимания за деца, лишени от родителска грижа”, разказва:

„За Коледа 2003 г. изработихме около 1200 картички и те бяха купени от “KFC”, “Юнитейнър” ЕООД, “Унисофт България” АД, “Унисофтуеър” ООД, “Либра Инженеринг” и Минно-строителна компания. Тези фирми поздравиха за Коледа своите партньори с нашите картички. За Коледа 2005 г. част от тези фирми си поръчаха отново картички.

В края на миналата година сдружение “Армагедон” ни предостави възможност да предложим свои картички на техния щанд в НДК на изложението “Произведено в България”. Участвахме и в изложбата на рисувани от деца и младежи коледни картички от Домовете в гр. Угърчин и с. Доганово, организирана в Енорийския център към храм “Покров Богородичен” и фондация “Покров Богородичен”. През месец май, тази година наши картички бяха предлагани на щанда на издателство “Омофор” на Панаира на книгата.

На празника Благовещение участвахме в благотворителна изложба в хотел “Шипка”. Приходите от тази инициатива бяха дарени за операция на дете на военнослужещ. Награда за усилието на децата беше екскурзия за тях до Рилския манастир.

През миналата учебна година разширихме дейността си с изработването на, играчки и декоративни украси.

През 2005 г. разширихме целевата група, включвайки в дейността хора в неравностойно социално положение.”

Творческите занимания за деца, лишени от родителска грижа, са придружени с православни беседи, те бележат началото на всяка среща.

Ето какво споделя водещата православните беседи, г-жа Светлана Георгиева:

“Центърът на живота, за всеки християнин, е Христос, вярата в Него и желанието да чувства радостта и красотата от общуването с всесъвършения и преблаг Бог. Няма по-прекрасно нещо от това да си близо до Бога, да знаеш, че можеш да се уповаваш на неговото човеколюбие и щедрост.

Децата и младежите от творческите занимания идваха в Енорийския център, придобиваха сръчности и умения, развиваха естетически усет, но нима това бе достатъчно? Душата на човека винаги ще остава жадна и ще се стреми и не ще намира покой, докато не открие Бога. Как можехме да кажем на децата, че не бива да губят надежда и, че трябва да бъдат добри, ако те не познават единствено Добрият и не виждат в него основание за своята пълнота?

Така, съвсем естествено, по време на един разговор с Теменужка Парасова, координатора на Православната доброволческа инициатива, и Албена Иванова, координатор на творческите занимания се роди идеята срещите с децата да започват с няколко думи за Бога и за вярата.”

Къде може да намерите детските ръчно изработени картички:

галерия “Традиция”, бул. “Васил Левски” № 36
книжарница “Верен”, площад “Славейков” 1
в купчийницата на ул. “Сан Стефано” № 22А
църковния магазин в двора на храм “Покров Богородичен”
църковния магазин на “Света Петка Самарджийска”
галерия “Гая”

За контакти:

Фондация Покров Богородичен
Ул. Врабча 18, София 1000
Тел./факс: (02) 987 1655
Албена Иванова
e-mail: ivanovaalbenaiv@abv.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...