Три светини започнаха да мироточат в Дивеево в навечерието на 9 май


Чудото стана в миналата неделя в сърцето на благословеното място, свързано с преп. Серафим Саровски – в Светата канавка. Рано сутрин свещениците и монахините извършваха литийно шествие и спряха изумени пред поклонническия кръст, намиращ се точно в средата на пътя. По белоснежния мрамор на разпятието буквално се стичаха струйки благоуханна течност.

– Кръстът мироточеше толкова силно, че в подножието му се образува цяло езерце – разказва благоговейно послушничката Светлана Аверянова.

Всички, на които им се удаде да видят това рядко явление, побързаха да вземат от ароматното вещество. Те топяха в него кърпички, допираха броеници до разпятието. Дори онези поклонници, които минаха покрай канавката следобед, видяха големи капки по тялото на Спасителя, не изсъхващи дори от яркото майско слънце.

– Отдавна искахме да посетим Дивеево, но все не се получаваше, разказва Елена Лаптева, поклонничка от Москва, участничка във войната. – И изведнъж някак спонтанно се приготвихме. Съдбата навярно специално ни доведе тъкмо в този ден пред кръста. В началото ми секна дъхът! А след това започнах да се моля и събрах за мъжа си, инвалид от Великата Отечествената война, няколко капки. Сигурна съм, че сега той ще оздравее въпреки всички прогнози на лекарите!

Петната от мирото върху кръста се виждат досега и се усеща силен, много приятен аромат.

Но, както се оказа, чудото с кръста не е единственото. Едновременно започнаха да мироточат разпятието в храма на мъченицата Елисавета, намиращ се извън пределите на храмовия комплекс, и иконата на свети Пантелеймон, която виси над входа в женската къпалня при източника.

Някои вярващи са разтревожени от едновременното мироточене на трите светини.

– Това не е за добро – шепне, кръстейки се, 86-годишната жителка на Дивеево Алевтина Багрова. – Плачат светините, и то в навечерието на годишнината от Победата. Сигурно ще има война! Господ ни предупреждава!

Много местни жители също се придържат към мнението на старицата. Свещенослужителите обаче мислят по друг начин.

– Да се смятат "плачещите" икони и разпятия за предвестия на войни, стихии, бедствия, е суеверие! – увериха ни в Московската патриаршия. – Мироточенето свидетелства, че Бог е с нас!

Компетентно

Сергей Чесноков, представител на комисията на Московската патриаршия за чудесните знамения:

– Чудото едновременно е било наблюдавано от толкова много хора, че не може да бъде поставено под съмнение. Може само да се каже, че светините започват да мироточат в сложни времена. И затова събитията, ставащи на светата земя на преп. Серафим Саровски, се изпращат като знак не само за местните хора, но и за цяла Русия и целия свят. Възможно е, че това е утешение по време на кризата. А това, че мироточенето започна през седмицата на светите жени-мироносици, е много символично. Отговорността сега в голяма степен лежи върху жените, именно от тях във времената на тежките изпитания ще зависят много неща. | Благовест-Инфо

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...