Раните на Римокатолическата църква



По повод "раните" на Православието, за които неотдавна се изказа Ватиканът, трябва да припомним на папа Бенедикт ХVІ, че и Римокатолическата църква има немалко рани.

1. Filioque. Защо папите едва през 1014 г. приемат Filioque за догма, а дотогава смело защитават православния Никео-Цариградски символ срещу тази ненужна добавка, която само разделя християните, а не ги обединява?

2. "Светата" Инквизиция, "актовете на вярата" (масовите клади), хилядите жертви на инквизиторите. Нима апостол Петър е научил папата да опазва вярата чрез инквизиция? Нима Христос е заповядал на апостолите Си да разпространят християнството чрез мъченията и кладите на "кучетата Божии"? Какъв "наместник на Божия Син" е папата, след като и досега Инквизицията съществува под формата на "Светата Канцелария", инквизираща католиците, които искрено следват "аджорнаменто" и се опитват да осъвременят Римската църква, като следват решенията на ІІ Ватикански събор?


3. Vicarius Filii Dei
(наместник на Божия Син) за пръв път "става" папа Инокентий ІІІ. Папите преди него, например св. Лъв Велики, се наричали скромно "недостойни приемници на Петър". "Vicarius Filii Dei" е надменна титла, която няма нищо общо с непостижимия кеносис на Христос. Тя противоречи на другата папска титла "слуга на слугите на Бога". Христос заповядва и на папите: "Който от вас иска да бъде пръв, нека да бъде последен и слуга на всички"!

4. Кръстоносните походи срещу неверниците, в които между другото загиват и доста верни, само защото били "схизматици". Константинопол е осквернен и разграбен (1204). Изклани са жителите на много градове, изгорени са атонските монаси, които не приемат унията. До ІІ Ватикански събор Православната църква е смятана за "схизматична". Католиците повтарят някои тайнства на православните, за да ги приемат в общение, вярвайки, че само техните тайнства са действителни. Тази надменност няма нищо общо с непостижимото Христово смирение и любов към всички.

5. "Незаблудимостта на папата ex cathedra" на І Ватикански събор, която заплашва с анатема всички, които не я приемат. Милиони католици не приемат папската незаблудимост, но ако заявят това открито и искрено, ще бъдат инквизирани и ще се лишат от Тялото Христово и мястото, което заемат в Църквата. Такъв е случаят например с известния католически учен проф. Ханс Кюнг, деен участник във ІІ Ватикански събор.

6. Последният официален документ на папа Бенедикт ХVІ унижава Православната църква. След като самите католици признават, че и тя е Тяло Христово, има светци, благодат, че нейните членове приемат Христовите тяло и кръв и се обожват чрез тях, как така тя е само "част" от Църквата, а Рим е "пълнотата", как така е покрита с рани, а Римската църква няма никаква рана?

Раните на Римската църква са не само догматически, но и морални – симония, гордост, лицемерие, духовна прелест. Нека папата да излекува първо своята Църква: "Лекарю, излекувай се сам"!  И едва тогава ще види как да извади тресчицата от окото на ближния си.


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...