Ексклузивно: Какво готви сръбската църковна кухня преди предстоящите преговори?



Източник: Вечер

ПОА да се присъедини към МПЦ, а Йован и Кирил да отидат в манастир!?

Нишкият договор като основа, с преходен период на автономен статут до две години. Името на църквата в Скопие да се решава с двустранни контакти с останалите поместни православни църкви, а ексвладиката Йован и положко-кумановският митрополит Кирил да не са част от висшето църковно тяло. В замяна, членовете на ПОА (Православната охридска архиепископия – бел. прев.) да се върнат в Македонската православна църква.

Това е част от предложението на Сръбската православна църква, което тя има намерение да постави на масата при предстоящите разговори, но след като се увери, че Йован няма да отиде в затвора, това разбра „Вечер” от сръбски църковни извори.

Според информациите, които имаме, двете страни трябва да постигнат реализация на проекта като компромисно решение след няколко срещи на църковните делегации. Привърженици на идеята са няколко владици от така нареченото умерено крило в Сръбската православна църква. Според нашите извори, те всъщност анализират тази стратегия от доста време, а сега, пет години след създаването на паралелна църква в Македония, когато стана ясно, че по този начин църковният въпрос не е затворен, виждат възможността за нейното реализиране. Твърди се, че са получили подкрепа и от един от най-влиятелните владици в Белград, но засега отказват да обявят официално идеята си. Все пак, в неформален разговор трима от тях, настояващи за анонимност, откриват за „Вечер” какво на практика би означавало предложението.

Въпросът за автокефалността, казват те, ще остане отворен през двете години, в които МПЦ ще има автономен статут. Името, най-проблемната част от разговорите, МПЦ би следвало да дефинира отделно с някоя поместна православна църква. Йован ще бъде жертвата от сръбска страна и трябва да отиде в манастир, но затова пък тримата членове на неговия Синод – Йоаким, Марко и Давид – трябва да влязат в Синода на МПЦ. От него трябва да излезе, като пенсиониран владика, настоящият положко-кумановски митрополит Кирил.

Църковни източници от Белград изтъкват, че в ситуацията, при която СПЦ има сериозен проблем с Косово от една страна, и от друга страна новосъздадения църковен въпрос в Черна гора, предложението би било най-безболезненото решение, за да се затвори по нормален път поне един от фронтовете, на които Сръбската патриаршия „воюва” от десетилетия.

Владиците в Скопие се въздържат от коментари

Македонските архиереи не искат да коментират анонимни информации от сръбските владици. Говорителят на Светия Архиерейски синод на МПЦ Тимотей твърди, че засега няма никакви официални информации за подобно предложение от сръбска страна и затова няма какво да се коментира.

Стратегията на МПЦ е известна, тя се състои в това да запознава останалите поместни православни църкви с нейната истина. МПЦ, казват част от владиците, е готова за разговори с крайна цел признаване на автокефалността и името на древната Светиклиментова църква.

Все пак, в неофициални разговори, част от владиците в Скопие казват, че не вярват подобно предложение да е реално осъществимо. „Вероятно става дума за лични становища на някои сръбски владици, които не винаги стават част от официалното становище на Синода на СПЦ”, заявява един от владиците на Македонската православна църква.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...