Крайни националисти работят за разкола на православието в Украйна



Политическата поляризация в Украйна, доказателство за която станаха резултатите от последните парламентарни избори, се съпровожда и от съзнателно задълбочаван от определени местни политически кръгове църковен разкол.

Както е известно, в момента в страната, освен Украинската православна църква на Московската патриаршия, начело с митрополит Владимир, функционира и т.нар. Украинска православна църква на Киевската патриаршия, ръководена от самообявилият се за „киевски патриарх” Филарет. Според официалния представител на Руската Православна църква – Смоленският и Калининградски митрополит Кирил: „в световната православна общност т.нар. „Киевска патриаршия” не съществува и никой не признава за архиерей „патриарх” Филарет”.

На свой ред Наталия Кочан – старши научен сътрудник в Института за политически и етноконфесионални изследвания към Националната академия на науките на Украйна, смята, че властта би следвало да заеме неутрална и равноотдалечена позиция от всички църкви, действащи в страната. Според нея обаче, „държавата още не е осъзнала, че отделянето на Църквата от нея трябва да бъде реално, а не формално. Всеки опит за заиграване с религиозния фактор в такава мултионационална и полирелигиозна страна, каквато е Украйна, може да има изключително опасни последици”.

Междувременно, определени кръгове в Украйна се опитват допълнително да политизират разкола, като особено активни в това отношение са местните крайни националисти, обявяващи се за наследници на т.нар. Украинска възстаническа армия (УПА), която по време на Втората световна война воюва на страната на германските нацисти. Напоследък те демонстрират все по-нарастваща активност. Така, в края на май 2007, в Харков се проведе факелно шествие на крайни националисти и неонацисти, скандиращи имената Хитлер, Рьом и един от създателите на УПА – Евгений Коновалец. Проявите им обаче демонстративно се игнорират от властите, а в някои случаи дори се покровителстват от тях (пример за което стана указът на президента Юшченко за честването, на 30 юни 2007, на стогодишнината от рождението на командира на УПА – хауптщурмфюрера от СС Роман Шухевич, награден навремето от Хитлер с „Железен кръст” за успешно проведените от него наказателни акции в Беларус и Полша).

Именно с подкрепата на крайните украински националисти, църквата на „патриарх” Филарет се опита да отнеме, през май 2007, Почаевската Лавра – манастир, принадлежащ на Украинската православна църква на Московската патриаршия, и смятан за „преден пост на православието” в Западна Украйна, където, както е известно, доминират католиците и униатите. Впрочем, в битката си за признание, църквата на Филарет не се колебае открито да сътрудничи с последните срещу православните си събратя.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...