Представяне на книгата „За молитвата“ на архим. Софроний (Сахаров): ВИДЕО



„Умът ни замира в удивление пред тази тайна: Творецът се е облякъл в тварното; Вечният и Невидимият е приел в Себе Си временната и променлива форма на битие; Духът, Който далеч надхвърля всяка мисъл, е станал плът в Лицето на Словото и ни е дал възможност да Го докоснем с ръце, да Го видим с телесните си очи; Безстрастният е подложен на страдания; Безначалният Живот се е съединил с умирането.“

Архим. Софроний (Сахаров)

На 18 октомври в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ се състоя представянето на второто преработено издание на сборника със статии „За молитвата“ на архимандрит Софроний (Сахаров) – едно от последните заглавия в каталога на издателство за православна литература „Омофор“.

„За молитвата“ е последната книга, издадена приживе от автора. В нея той споделя дълбоко съкровения си опит за вярата, съмненията, паданията и духовните дарове по своя подвижнически път и разказва за плодовете на молитвата. В книгата има послания за духовническото служение, а отделна нейна част е посветена на Иисусовата молитва.

В уютното и светло пространство на книжарница „Къща за птици“, сред шума на делничната октомврийска вечер, Пламен Сивов – директор на фондация „Покров Богородичен“, редактор и автор в портала Православие.БГ, и прот. д-р Добромир Димитров – свещеник на Българската църковна община в графство Кент, Великобритания, преподавател по църковно право в Богословския факултет на Великотърновския университет и автор на каноничното изследване „Царствено свещенство“, събеседваха за радостта от срещата с личността и творчеството на един от най-обичаните и почитани духовници на XX век; за човешката богооставеност и бездната на отчаянието; за кенотичната любов на Иисус Христос, и преди всичко за умно-сърдечната молитва като есенция на Църквата, като оръжие на борбата с помислите и богословие на живия живот, която съединява ума и сърцето и оцелостява човека.

„Тази книга разбива абсолютно всички клишета. На много места тук св. Софроний споменава думите на Христос: „царството небесно бива насилвано, и насилници го грабят“ (Мат. 11:12). Но това е насилие над себе си, над егото, над фалшивия, имагинерен образ, който сами си създаваме. И когато започнем да разрушаваме този образ, да „разпъваме“ себе си (защото, ако не разпъваме себе си, ще се превърнем в машина за разпъване на другите), тогава идва благодатта. Най-важното, което показва тази книга е, че Бог прави всичко, дори в молитвата ние само отваряме себе си като битие за Бога, но Бог извършва молитвата. Бог ни помага да живеем по християнски. Бог ни помага да умираме като християни. Бог ни помага да различаваме духовете. Бог ни помага да имаме чиста молитва и взаимоотношенията с Него са съвсем прости. Нека тази книга бъде началото на нашата молитва, да бъде наш пътеводител в молитвата. Призовавам всички да я прочетат с внимание и да вникнат в думите на един истински човек на Преданието. Тази книга е за всички, които търсят себе си, защото, който търси, той ще намери – независимо дали минава през теософия, Карлос Кастанеда или източни учения – Бог ще му Се открие. Но как му се открива – като Личност, като „Аз съм Онзи, Който съм“, като Въплътения Бог-Слово. Можем да научим толкова много от това, което св. Софроний е оставил за нас“, сподели в разговора прот. Добромир Димитров.

Архимандрит Софроний (Сахаров) е един от големите православни подвижници на ХХ век, вече прославен светия на Църквата през 2019 г. с решение на Вселенската патриаршия. Той е роден в Русия през 1896 г. и завършва живота си на 11 юли 1993 г. в основания от него манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания. Първата част от монашеския си път извървява на Света гора, където в продължение на осем години е под духовното ръководство на св. Силуан Атонски.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...