Изборът: съучастници на Бога



rojdestvo_hristovo2„…В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света.“ (Йоан 16:33)

Срещу слепоочието на всеки от нас има дуло. Някой някъде е винаги готов да натисне спусъка.

Войната днес е естественото ни състояние. Всеки води смислените и измислените си битки на поне няколко фронта. Никой никога няма да отстъпи. Състоянието на война в главите ни е транс, от който няма излизане.

2016 година е повод за размисъл. Русия срещу САЩ. Путин, Тръмп и Хилъри. Ислямска държава, Меркел, бежанците, Ердоган. Берлин, Истанбул, Цюрих. За и против Събора на остров Крит.

В хаоса от толкова страни, които трябва да заемем, често пропускаме най-важното – възможността да сме тук, да имаме дух и да сме съучастници на Бога в осъществяването на смисъла. Всичко това получаваме с Рождеството на Иисус, с което идват нашата вяра и спасение.

Бездната между абсолютния и всеобхватен Бог и заключения в грехопадение човек изчезва с раждането на Иисус, Който без да накърнява божествената си същност, става Човек, изкупва греховете ни и ни дарява с нещо непостижимо, далеч по-дълбоко и същностно от всяка абстрактна надежда или опит за смисъл – обещанието за вечен живот. Унижението е човешка категория. Грехът е (почти) неизбежен. Винаги и навсякъде можем да умрем. Вечността, с която ни дарява Христос обаче, е естествен мост и път към духовното издигане на човека и към стремежа му към по-висше себеосъществяване. Животът на Земята се осмисля именно чрез връзката му с онова, което следва отвъд смъртта. Понеже смъртта не е край, животът никога не може да бъде изгубен.

Затова помни: каквито и беди да са те сполетели, колкото и безнадеждност да има наоколо, дори и да си изгубил светлината, потърси отново Христос. Спомни си за Христос. Не забравяй, че никога нищо не изчезва и не е загубено, ако е дошло от светлината. И в каквито и мъгли да е обгърнато, с каквито и земни страсти, бесове и скверноти да е покрито, то доверието ти в Бог ще го запази и ще го върне във вечността такова, каквото е – родено от Иисус, подарено ти от Него и принадлежащо завинаги на мястото, откъдето е дошло.

Ето защо трябва да се придържаме към първопричината на всичко – към стремежа да сме част от Бога, който е най-великото човешко постижение. Поради нашата несъвършена природа, любовта ни към Иисус никога няма да е достатъчна. Но днес можем да опитаме отново, както би трябвало да опитваме всеки ден. Опит да сме по-близо. Молитва и зов, отдаване и старание. И Тайната. Колкото повече си в Бога, толкова повече си в себе си. Това е мистична реалност, която никоя друга религия не може да разкрие пред човека.

Способността на човека да преодолее низкото е сложен и личен процес. Въздигането е блаженство, което идва при общението с Бога. Затова и християнството е най-оптимистичното учение – защото Бог обича човека. Бог обича теб. Избери по-добрия си Аз. Ако искаш.

Иисус Христос е отговорът на въпросите, които не знаем как да зададем. И сричаме.

Затова на Рождество празнуваме преди всичко Него; доверието ни в Него, и началото на пътя Му, който води към спасението, с което Той ни дарява.

В Деня, в който се ражда Спасителят, ние твърде малко мислим за спасението. Най-важната битка днес е битката за безсмъртните ни души. Тя изисква отпор и смелост, вяра и разум. Но войната, личната ни война, не става само със съпротивление. Способността да отхвърлиш не е достатъчна. Победата е в избора. Изборът, поради свободната воля и крехката и колеблива човешка душа, е труден. Изборът е в отговора срещу злото. А само жизнеутвърждаващият отговор носи победата.

Повече от всякога имаме нужда от кръст и свещ, вместо пистолет и бомба. Сега битката е по-тежка, провалът – по-голям. Затова помълчи и помисли. За Христос. За радостта, най-голямата радост. За Пътя, Истината и Живота. За онова, което имаш, защото ти е дадено от Бога.

Дори когато в този час ангелите славословят, камбаните бият, из въздуха се разнася миризмата на тамян, Витлеемската звезда свети по-ярко, някой някъде отново е готов да натисне спусъка.

Да, срещу слепоочието ти има дуло. Какво ще направиш?
Днес аз отстъпвам. Отстъпи и ти. War is over (if you want it).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...