Мартичка и пеперудите (портрет)


Мартичка Божилова (юрист, богослов, арт мениджър и куратор) е основател и директор на продуцентска къща „Агитпроп“. През 2004 г. тя продуцира най-успешния филм в историята на българското документално кино – „Георги и пеперудите“ („Сребърен вълк“ на IDFA в Амстердам, 2004 г.). Като следствие от големия успех от италианската телевизия RAI й възлагат да направи нов филм в три части с името „Сентрал експрес“. „Историята на Олга“ – за трафика на жени, е следващият проект на продуцентката съвместно с режисьора Валентин Вълчев. Филмът е показан по централната телевизия в Австрия и в Хърватия. Миналата година Мартичка се дипломира като продуцент на документални филми на EURODOC. А само преди месец спечели световната награда за продуцентство International Trailblazers в Кан. „Агитпроп“ работи главно с млади, талантливи и отворени за нови идеи режисьори и кинематографисти, а от началото на 2004 г. е съорганизатор на проект за Балкански документален център. Основни фигури в екипа са известният тандем – операторите-фотографи Борис Мисирков и Георги Богданов, и режисьорът Андрей Паунов.

Най-голямата страст на продуцентката Мартичка Божилова са пътуванията… Може да се каже, че всичко в живота на Мартичка днес се върти около правенето на филми. А то от своя страна изисква непрекъснати контакти с хора от всички точки на планетата. Трудно е да се определи кога е завършило последното й пътуване и докъде точно е било, тъй като преливат от едно в друго. „Прибрах се от Кан да си донеса наградата и веднага заминах за Словакия.“ В Кан тя получава новоучредената световна награда за креативен продуцент International Trailblazer, която се връчва за пръв път за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в жанра на документалното кино. „Изненадах всички, когато за Европа я получих аз, продуцент от една малка страна на Балканите със зле развито кинопроизводство.“

* * *

Наградата идва четири години след „Георги и пеперудите“ и „Сентрал експрес“. „Хората започнаха да чуват за мен, но аз не спрях дотук, а продължих с нови проекти и в момента имам три филма в продукция и всичките те са в коопродукции с международни партньори – европейски и американски. По този начин името на моята компания и моето име се чуват. Правя ги, защото съм сигурна, че ние тук имаме специфична авторска гледна точка и талант, който си струва да бъде показан. В България киното не е приоритет, но това мен изобщо не ме интересува.“ Работата на истинския продуцент не приключва с осигуряването на финансовата част за филма. След това започват грижите продуктът да намери достатъчно публичност по международни фестивали, дистрибуция и т.н. „Но, разбира се, всичко тръгва от хубавата идея и талантливия автор.“

* * *

Въпреки че е дипломиран богослов и юрист, Мартичка никога не е имала намерение да работи точно тези професии. Странното е, че като че ли комбинацията от двете е точно необходимата за един продуцент. Защото, от една страна, трябва силно да повярваш в идеята на един проект, а после и да я защитиш пред големите босове на пазара, което доста прилича на защита пред съдебни заседатели. Даже в случая директорите на телевизии и фестивали са доста по-строги и сурови, защото рискуват големи суми с проектите.“Наградата ми е дадена за поемане на рискове, новаторство, нов начин на работа с режисьорите и с международните партньори. Аз, честно казано, не мога да кажа кое е новото, действам по усет. Може би новото е, че един продуцент от малка страна се е осмелил да каже, че идеите, които идват от тази малка страна, са много талантливи и си струват и е отишъл да ги предложи с достатъчно самочувствие.“

* * *

Оставям Мартичка да си допива кафето, което не е опитала още, и да завърши бизнес разговора си насаме. Отговорите на по-личните въпроси идват след няколко дни по мейла.

Обичаните неща:

Много обичам да ям всякаква кухня. Пътувам твърде често главно по филмови пазари и за снимки, а част от чара на документалното кино е, че общуваш с всякакви хора и си непрекъснато в движение. Затова обичам също странни местни специалитети, а ако е люто, солено, горчиво или с интересни подправки, тогава е върхът.

Не се наемам да спомена конкретен любим човек. Все пак има личности – съвременни и от филмите и книгите, от които определено се чувствам повлияна в някакъв момент. Примерно Хорхе Луис Борхес, Димитър Воев от „Нова генерация“, диригентката на хор “Бодра смяна” Лиляна Бочева (Бог да я прости), Хичкок и други такива.

Откакто К.Е.В.А. не съществува, ми е трудно да намеря свое любимо място за вечер с приятели. И все пак, когато съм в България, наминавам към „Куфара“ – уютно местенце до Руски паметник с приятна джаз компания.

Обичам обувки – имам около сто чифта, също цветни чорапи.

„Великият Гетсби“, „Вавилонската библиотека“, „Тримата мускетари“, „Записки по българските въстания“ и много други книги.

От четири години интензивно пътуване по света два града са легнали на сърцето ми – Рим и Истанбул, но избирам София.

Предкласическа и православна музика, а освен това „Депеш Мод“, „Кино“, „Ъпсурт“, Стинг.

Преди К.Е.В.А. и „Агитпроп“ каква беше Мартичка?

Аз съм завършила Класическата гимназия. Завършването ми съвпадна с началото на демокрацията, така че наред с предсказуемата специалност „Право“ в университета (където бях приета с лекота) се пробвах и в богословието. Така че по образование съм юрист и богослов. По това време трябваше да опитам от всичко – затова едновременно учех, имах собствена фирма и бях собственик на бар, а също и пеех в църковен хор (аз цял живот съм се занимавала с пеене: като дете – в хор “Бодра смяна”, след това – в хора на храма “Св. Георги”). Сега музиката ми липсва много.

Кога ти беше най-трудният момент в живота?

Аз обичам да се боря с трудностите. Нищо, което съм правила досега, не е било особено лесно. Когато си поставям високи цели, знам, че трудното тепърва предстои.

Какво ти липсва?

Време. Ако денонощието беше 48 часа…

Материалът е публикувана със съкращения. Целият текст във в. Дневник

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...