„Подвигът на богопознанието“ от св. Софроний Атонски или как да станем свои на Христос



Животът на великия подвижник на ХХ в. св. Софроний Атонски  е ярък пример за непримиримия човешки дух, в търсенето на изход от тесните граници на времето и пространството, както и на познанието за Вечното и Абсолютното. В най-първите години от това свое търсене, и с убеждението, че „духът на човека не приема идеята за смъртта“, свети Софроний среща Дейвид Балфур – също неуморен търсач на истината на живота, воден от жаждата за истинското битие.

Когато Балфур приема православието, между двамата започва кореспонденция, част от която е събрана в сборника „Подвигът на богопознанието. Писма от Атон“ („Омофор“ 2021). Публикуваните писма на св. Софроний са негови първи богословски артикулации и изграждат солидна основа на богословските изследвания и анализи, които се развиват в следващите му книги.

В кореспонденцията се засягат неизчерпаеми теми – както за трудностите на аскетичния живот, така и за фундаменталните различия между истината на Православната църква и западните интелектуални течения. Така тези писма се превръщат в оригинално и интелектуално предизвикателство, разкривайки много от личния мистичен опит на архимандрит Софроний. Той смирено разкрива подробности за своите преживявания, с ясното съзнание, че те са благодат, а и с увереността, че са възможни за всеки, който се отдаде на Бога:

И тези трите – Църквата, догматът и аскезата (християнският подвиг) – за мен са един живот.“

Смирените му откровения не прикриват нито една негова трудност и духовна немощ. Напротив – честно и открито показват мъчителните му терзания:

Понякога пребивавам в напрегната борба, а понякога прекарвам дълго време поразен от вътрешна духовна парализа, чиято природа не мога да разбера. Дали тя е следствие на пълна изнемога на душата и тялото, или, което е по-лошо, на грях, на загуба на благодатта, на богооставеност?“

Именно интензивното интелектуално търсене, древната светоотеческа традиция на атонското монашество и братска жертвоготовност превръщат тези текстове в безценно богословско наследство.

Наред с личните откровения и наставления към Балфур, архимандрит Софроний засяга особено важни теми като различията между източноправославните и западните религиозни и философски течения. За разлика от търсенията на мистичния опит, характерни за западното християнство, източноправославното проповядва молитвата и покаянието като основа на духовния живот. Затова и от първостепенна важност за св. Софроний е духовното мъжество:

То се състои в твърдото несъмнено уповаване на Божията милост, каквото и да става с нас, каквото и изкушение да ни постигне, дори и земята под нас да се отвори, дори и целият свят и целият ад да въстанат срещу нас. Никакво друго мъжество няма място в нашата духовна борба. (…) Мъжествената душа дори обича изкушенията, защото, преодолявайки ги, тя става по-силна, по-устойчива, по-опитна, по-мъдра; става способна да възхожда към съзерцанието.“

Безценни са всички думи на св. Софроний, но един израз из писмата му напълно обобщава целия път на християнина и смисъла на живота му, дава отговор на въпросите за издръжливостта на изпитанията и челичната воля на аскета, за любовта, копнежа и изгарящото покаяние:

Да стана свой на Христос.“

Нищо повече и нищо по-малко не търпи човекът, когато „цял е потопен в Бога и нетварната светлина изпълва цялото му същество – духа, душата и дори тялото“, пише йеродякон Николай Сахаров в предговора към изданието, като допълва:

Призивът на книгата е съзвучен с призива на Самия Христос: „Бъдете съвършени, както е съвършен небесният ваш Отец“. Човешкият разсъдък изнемогва при мисълта как може да се повярва на този призив и човек да се осмели на такъв подвиг. И все пак неизменни са думите на Господа, Който ни е заповядал: „ДЕРЗАЙТЕ!“

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков.

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>

За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...