„С нас е Бог“ от отец Джон Брек призовава: Ела и виж!



Твърдата основа на истинското християнство е това непоклатимо убеждение, че Бог е редом с всички нас – че Този, Който е безкрайно високо над всичко съществуващо, е неизмеримо сближен и обвързан с всеки аспект от нашата действителност. Именно това убеждение вътре в Църквата ни позволява да поставяме въпроси и да стигаме до определени заключения относно най-значимите проблеми, пред които се изправяме, в това число етическите проблеми за живота и смъртта и тълкуването на откровението, което Сам Бог ни е дал за Себе Си в Свещеното Писание. Оттук всъщност произтича и заглавието на настоящата книга“, споделя отец Джон Брек – богослов, свещеник на Православната църква в Америка, преподавател по библейска екзегеза и патристика в Православния богословски институт “Св. Сергий” в Париж и в Православната богословска семинария “Св. Владимир” в Крестуд, щата Ню Йорк. Той получава своето богословско образование в университетите в Йейл (1965) и Хайделберг (1972) и е автор на редица научни трудове и книги в областта на Новия Завет, етиката и биоетиката.

Неговата книга „С нас е Бог. Въпроси от християнския живот и вяра“ е издадена на български език благодарение на издателство „Омофор“, преводач от английски – Анжела Петрова и редактор – проф. д-р Димитър Попмаринов от Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

Изданието събира статии с безценни размисли върху особено съществени теми от съвремието, които сами по себе си са предизвикателство пред всеки вярващ човек. Отец Джон Брек не се страхува да търси отговори и на най-трудните етични, библейски, литургични и доктринални въпроси. При това, той поднася своите доводи с достъпен и завладяващ стил, но същевременно строго придържащ се към традицията на Православната църква, както самият той споделя:

Moятa цeл e дa пoдлoжa нa paзиcĸвaнe нaй-вaжнитe мopaлни, библeйcĸи и oбщи бoгocлoвcĸи „въпpocи“ пo нaчин, cъoтвeтcтвaщ нa живoтa нa cъвpeмeннитe xpиcтияни, бeз oбaчe дa ce oтĸлoнявaм oт Cвeщeнoтo Πpeдaниe нa Πpaвocлaвнaтa цъpĸвa. Kъм няĸoи тeми – oт poдa нa aбopтa, eмбpиoнaлнoтo ecтecтвo и cпacитeлнoтo cтpaдaниe – ce вpъщaм нeĸoлĸoĸpaтнo, oпитвaйĸи дa ги aнaлизиpaм oт paзлични пoзиции. Haй-yдивитeлният ĸoмпoнeнт нa xpиcтиянcĸaтa вяpa e зaлoжeнoтo в нeя yбeждeниe – ocнoвaнo ĸaĸтo нa oтĸpoвeниeтo, тaĸa и нa личния oпит, – чe Бoг e c нac и ĸaтo Гocпoд Bceдъpжитeл, и ĸaтo милocъpдeн Oтeц. Бoг – в oбpaзa нa Cвoя бeзнaчaлeн Cин – „cтaнa плът“ (Йoaн 1:14), пpиe нaшaтa пaднaлa пpиpoдa и чpeз тoвa я oбнoви в пъpвoнaчaлнaтa ѝ чиcтoтa, нeпopoчнocт и пълнoтa. Имeннo тoвa yбeждeниe вътpe в Цъpĸвaтa ни пoзвoлявa дa пocтaвямe въпpocи и дa cтигaмe дo oпpeдeлeни зaĸлючeния oтнocнo нaй-знaчимитe пpoблeми, пpeд ĸoитo ce изпpaвямe, в тoвa чиcлo eтичecĸитe пpoблeми зa живoтa и cмъpттa и тълĸyвaнeтo нa oтĸpoвeниeтo, ĸoeтo Caм Бoг ни e дaл зa Ceбe Cи в Cвeщeнoтo Πиcaниe.“ 

В статиите не са подминати най-належащите за обществото ни теми като: насилие, пристрастяване, аборт, самоубийството. Дори болестта на съвремието – професионалното прегаряне, което не пощадява и духовниците, също е засегната в книгата. Първите стъпки, големите съмнения и неизменните изкушения по пътя към вярата са разгледани през призмата на учението на Църквата и личния опит и преживявания. И докато гледаме жестокостите на света, в който живеем, си припомняме добродетелите, които живеят вечно – вярата, надеждата и най-великата от тях – любовта, както и простотата, красотата и силата на истинската молитва, за да достигнем до богообщение с цялата радост на съвършената любов.

Всичко се промени, когато открих Православието – краткото наименованиe на Едната, Света, Съборна и Апостолска Църква. В нея богослужебната практика и богословието са в цялостно съгласие. В тази Църква „молитвеното правило“ и „правилото на вярата“ са едно и също нещо“, споделя авторът.

Да преведе правилата на вярата на разбираем език; да погледне към едни от най-знаковите събития и най-големи трагедии през последните години, през призмата на Православието; да покаже как православният християнин се справя с предизвикателството на съвременния свят – това са основните задачи, които отец Джон Брек следва в своите статии, за да приведе поредното доказателство, че Бог е с нас:

Най-удивителният компонент на християнската вяра е заложеното в нея убеждение – основано както на откровението, така и на личния опит, – че Бог е с нас и като Господ Вседържител, и като милосърден Отец.“

И след като напълно го осъзнаем, в нас се поражда поривът да приобщим и всички останали към тази благоговейна радост, споделя своя собствен опит Джон Брек:

В най-вълнуващите моменти от живота ни, при богослужение или в задълбочен разговор, на нас ни се иска да отправим покана: „Ела и виж“. Ела и сам изживей тихата радост да стигнеш до познанието – посредством истинската вяра и богослужение, – че наистина „С нас е Бог “ и че в най-пълния смисъл на думата Той дори е по-близо до самите нас, отколкото собственото ни сърце.“

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков.

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“ с 40% отстъпка: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...