Започва строежът на нова църква в София на името на св. Серафим (Соболев)


Новият храм ще носи името на св. Серафим Софийски Чудотворец и ще бъде построен в столичния квартал „Надежда“ 3. Църквата ще се вдигне със съдействието на Софийска света митрополия и църковното настоятелство на новия храм, благодарение на решение на Столичния общински съвет от 25 юли 2019 г., с което се дава безвъзмездно и безсрочно право на строеж.
Сградата ще се издигне върху общински терен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС с площ 2194 кв.м. От тях 260 кв.м са предназначени за църквата и 380 кв.м за разгърната застроена площ. Към храма ще се построят и обслужващи помещения – на 180 кв.м.

Заради началото на строително-монтажни дейности на терена, районна администрация „Надежда“ вече е уведомила гражданите да не паркират моторни превозни средства на имота, заключен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС „Бели Дунав“.

Архиепископ Серафим (Соболев)

Към момента „Свети Дух“ е единствената църква в район „Надежда“, който е с над 80 000 жители, и новият православният храм ще е вторият. Той ще носи името на владика Серафим (Соболев), канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква.

„Помагайте с каквото можете за това голямо дело, било с молитва, труд или средства, и нека помощта и закрилата на св. Серафим Софийски Чудотворец да бъде с вас!“, призова в социалната мрежа жител на „Надежда“.

През 2019 г. Столичен общински съвет подкрепи изграждането и поддръжката на още четири църковни храма на територията на Столична община. В момента, пак на общински терен, завършва строежът на единствената църква в район „Изгрев“ – „Св. Пимен Зографски“.

Източник: stolica.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...