Публикуваха Петокнижие на кумикски език



Благодарение на усилията на учените от Института за превод на Библията в Москва Мойсеевото Петокнижие  е преведено за първи път на кумикски език, който е широко разпространен в република Дагестан, в североизточната част на Чечения и Моздокския район на Северна Осетия. Кумикският език е част от подсемейство Кипчак-Куман от семейство Кипчак на тюркските езици. Произлиза от куманските езици, с вероятно влияние от хазарския език.

Преводът е изготвен от работна група, включваща филолози, специалисти по кумикски език, както и богослови и библеисти. Изданието е преминало научна рецензия и е издадено от Института за език, литература и изкуство Гамзат Цадаси към Дагестанския федерален изследователски център на Руската академия на науките.

По-рано на кумикски език са публикувани и Новият Завет (Инжил, 2007), Притчи (Айтивлар, 2008), Псалтир (Забур, 2016), Книга на Иова (Аюбну Китаби, 2018), 1-4 Царства (Пачалани китаплари, 2019).

Книга Битие на кумикски език е публикувана за първи път през 2009 г.

Изданието от 2021 г. (Таврат) е превод на всички книги на Петокнижието: Битие (Яратилив), Изход (Чигиш), Левит (Левили), Числа (Санавлар) и Второзаконие (Кануну Такрара).

Книгата включва речник на библейските термини и трудни за разбиране думи, както и родословието на дванадесетте израилеви племена, картите „Светът на Битие“ и „Пътеките на Изхода“, които показват местата на основните събития, описани в тези книги.

 

Източник: Православие. Ру

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...