В Пловдив ще се проведе научна конференция в чест на 90-годишнината от рождението на иподякон протопсалт Аргир Малчев



Съобразно решението на Светия Синод на БПЦ-БП от 3.10.2023 г. Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив организира научна конференция: „Пою Богу моему дондеже есмь…“ в чест на 90-годишнината от рождението на иподякон протопсалт Аргир Сотиров Малчев.

Конференцията ще се проведе на 02–03 декември 2023 г. в Аулата на Духовната Академия „Св. св. Кирил и Методий“ (Пловдив, бул. „6 септември“ № 181).

02 декември 2023 г.

От 09:00 ч. ще се отслужи панихида в храма на Духовната Академия „Св. св. Кирил и Методий“ за приснопаметния Аргир Малчев.

От 10:00 ч. ще бъдат представени доклади за живота и творчеството, което покойният протопсалт остави след себе си, а така също и теми, засягащи псалтикийното певчевско изкуство.

Гости на научния форум ще бъдат членове на Светия Синод на БПЦ, гости архиереи, ръководствата на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, Православния Богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и други.

С ангелогласно пение ще украсят събитието и Митрополитският хор при Неврокопска света митрополия „Йеромонах Неофит Рилски“ с ръководител проф. протопсалт Йоанис Папахронис, Хорът за източно църковно пеене „Св. Наум Охридски“ от гр. София с ръководител д-р Андрей Касабов, Хорът при Пловдивска духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител г-н Тянко Николов и Митрополитският хор при Пловдивска света митрополия „Св. ап. Ерм“ с ръководител протопсалт Георги Радев.

От 17:00 ч. – Възкресна вечерня с петохлебие в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив.

На 03 декември 2023 г. в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив ще бъде отслужена Възкресна утреня с начален час 08:00 ч. и Архиерейска света Литургия от 09:00 ч.

Източник: Пловдивска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...