Издателство „Омофор“ ви очаква на 50-то издание на Софийския международен панаир на книгата



Както всяка година, в навечерието на Рождество Христово, най-мащабното книжно събитие в столицата отново отваря врати.

От 5 до 10 декември издателство „Омофор“ ще ви очаква с нови и любими заглавия на своя щанд № А5 (полуетаж Изток) в Националния дворец на културата.

„Мария от Охрид“ е едно от най-новите заглавия в каталога на „Омофор“. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация “Покров Богородичен” и портала Православие България. Тя е симфония от два романа в един – художествен и фактологичен. Осем герои разказват историята на осем езика, събрани в един балкански език или по-точно – в майчин правоговор. С почерка на задълбочен изследовател и ерудиран журналист, Антон Баев борави със завидна лекота с художествения текст, подбира и подрежда думите като скъпа майчина броеница, която отброява крачките по трудния път на вярата и ни води по острието на историческите събития. Наред с църковнославянския език, в текста се редят в хармонично звучене изрази и от другите балкански езици, които, под изящното дирижиране на автора, затуптяват в един ритъм.

На Панаира на книгата, на щанд А5 ще откриете и последната книга на Джонатан Дън „Седем кратки беседи за езика“ (в брилянтния превод на Цветанка Еленкова). Авторът изгражда една съвсем различна парадигма на човешкото пътуване към Бога. Пътуване, в което даваме и получаваме смисъл, в което оставяме егото да си почине, за да осъзнаем, че не пътуваме сами. Важно е не само да видим и да следваме ориентирите, важно е и да ги търсим отвъд хоризонталната линия. Само тогава можем да открием смисъла и да го преведем. Да минем по вертикала извън времето, да поемем дълбоко въздух и да не издишаме, докато не преведем и последната страница. Какво друго е преводът, освен живеенето на дарения ни живот?

Затова и преводът за Джонатан Дън е толкова естествен, колкото и самото същество на човека. Всички сме преводачи – и писателите, и откривателите, защото Първоизточникът е само един. Ние не сме източниците, а само поклонниците, които превеждат Божието Слово, чрез дарбите, които са ни дадени:

„Ако сме готови да погледнем отвъд простите привидности, да погледнем под повърхността, да влезем в думите, сякаш са здания и да се възхитим от тяхната конструкция, от техните колони и канелюри, от техните нефове и абсиди, да ги обърнем, да видим как се променят под ъгъла на светлината, ще се сдобием с нова перспектива. Но сигурно е, че не ние сме сложили тази информация в думите, както не ние сме създали планетата, на която живеем. Те вече са били тук преди да се родим. Затова езикът и заобикалящата среда имат много общо помежду си. И двете съдържат скрито значение, което бавно ни се открива, когато имаме уши да слушаме.“

Само на щанда на издателството ценителите на стойностната християнска литература ще намерят „Отвъд тези хоризонти“ – третата преведена на български език книга на отец Джон Брек, познат на читателите с изданията „Свещения дар на живота“ и „С нас е Бог. Въпроси на християнския живот и вяра“. Въпреки че е написана преди всичко за американския читател, въпросите, които са повдигнати в нея, са общовалидни и се задават от много християни, а и не само християни; от тези, които се опитват да съвместят разумните си търсения и изповядваната от тях вяра относно света, неговата поява и развитие. На основата на многогодишния си опит като свещеник и професор, Дж. Брек, под формата на новела, повежда увлекателен разговор с читателя, който има такива интереси.

„Омофор” ви очаква на щанд № А5 (полуетаж Изток) в НДК, от 10 до 20 ч., всеки ден между 5 и 10 декември 2023 г.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...