Представяне на книгата „За молитвата“ на архим. Софроний Сахаров в „Къща за птици“



Ти си ми дал заповед да обичам, и аз я приемам с цялото си същество. Но ето, че не намирам в себе си сили за такава любов… Ти си Любов. Затова Сам Ти дойди и се всели в мен, и изпълнявай в мене всичко, което си ни заповядал, понеже Твоята заповед безмерно ме превъзхожда. Умът ми изнемогва, опитвайки се да Те постигне. Духът ми не може да проникне в тайните на Твоя живот. Искам във всичко да изпълнявам Твоята воля, но дните ми изтичат в неразрешими противоречия. Страхувам се да не Те изгубя заради злите помисли в сърцето си; и този страх ме разпъва. Дойди и ме спаси, мене, потъващия, така, както си спасил Петър, дръзнал да тръгне към Тебе по морските води.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Фондация „Покров Богородичен“ и ателие-книжарница „Къща за птици“ ви канят на представянето на второто преработено издание на сборника със статии „За молитвата“ на архимандрит Софроний (Сахаров).

Архимандрит Софроний (Сахаров) е един от големите православни подвижници на ХХ век, вече прославен светия на Църквата през 2019 г. с решение на Вселенската патриаршия. Той е роден в Русия през 1896 г. и завършва живота си на 11 юли 1993 г. в основания от него манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания. Първата част от монашеския си път извървява на Света гора, където в продължение на осем години е под духовното ръководство на св. Силуан Атонски.

„За молитвата“ е последната книга, издадена приживе от автора. В нея той споделя дълбоко съкровения си опит за вярата, съмненията, паданията и духовните дарове по своя подвижнически път и разказва за плодовете на молитвата. В книгата има послания за духовническото служение, а отделна нейна част е посветена на Иисусовата молитва.

За молитвата като безкрайно творчество и болезнен път към познание, чрез който човек може да преодолее трагизма на своето битие и да се роди за вечността; за заветите на преподобния старец, велик подвижник на ХХ в. и „богослов на нетварната светлина“; за отчаянието човешко и съвършената любов; за духовническото служение и подвизаването в Христа; за Иисусовата молитва и практическото ѝ прилагане в християнската аскетика – по тези и още много въпроси ще разговарят Пламен Сивов, директор на фондация „Покров Богородичен“, и прот. д-р Добромир Димитров.

Представянето на книгата ще се състои на 18 октомври (понеделник) от 18:00 ч. в ателие-книжарница „Къща за птици“ без публика и ще се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на книжарницата. Запишете се за участие в това събитие, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Участници:
Пламен Сивов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет. През 1993–1994 г. живее в САЩ, където провежда изследване към университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор за нестопанските организации в Америка. През 1997–1998 г. пише изследване за Световната банка по темата за отношенията между българските неправителствени организации и държавата в рамките на програмата Robert S. McNamara Fellowship. От 1996 г. е директор на фондация „Покров Богородичен“, на която е също така един от учредителите. Редактор на списание Мирна (1996–2008), гл. редактор на списание Свет (2009–2011), редактор и автор в портала Православие.БГ. Член на Управителния съвет на Световната федерация на православната младеж SYNDESMOS (1999–2003). Автор на много статии за състоянието на Българската православна църква, преводач (от английски и руски) и редактор на книги и периодика. Като сценарист работи по филмите „Лепта“ (2000 г.), „Балкански дневници – Македония“ (2004). Автор е на сценария на пилотните епизоди на поредицата „Животът на другите“ на БНТ1 (2008). Участва в документалния филм „Песен и молитва“ (2014).
Прот. д-р Добромир Димитров е роден през 1976 г. в Русе. Той е редовен асистент по църковно право в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Член е на Обществото за канонично право на Източните църкви (SLEC). Изследователските му интереси са в областта на каноничното право, еклисиологията, аскетиката, пастирската психология и християнското изкуство. Специализирал е богословие в Regent’s Park College, University of Oxford. Автор на статии в български и чуждестранни издания, лектор по актуални въпроси на богословието и съвременния църковен живот, иконописец.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...