Нови стенописи с лика на стареца Клеопа украсяват манастира Сихастрия в Румъния



Благодарение на екип от иконографи от цяла Румъния изображенията на великия старец Клеопа и други почитаеми старци от 20 век сега украсяват известния манастир Сихастрия в окръг Нямц в североизточна Румъния.

Екип от шестима иконописци, ръководени от Даниел Кодреску, украсиха наскоро преустроената входна кула на манастира, изографисвайки и ликовете на четирима велики духовници на манастира – стареца Клеопа (Илие), стареца Паисий (Олару), архимандрит Йоаникий (Балан) и йеросхимонах Йоаникий (Морой).

Те са едни от най-обичаните румънски духовни отци на 20 век, които са водили вярващите през дългите години на комунистическите гонения. Старците Клеопа и Паисий са сред онези, които Румънската православна църква възнамерява да канонизира през 2025 г., за да отбележи 140-ата годишнина от получаването на автокефалия и 100-годишнината от провъзгласяването ѝ за патриаршия.

Средата на арката над входа на манастира също е украсена с изящна фреска на Богородица, „удостояваща, че манастирът Сихастрия е под прякото застъпничество на Божията майка“, каза иконописецът Даниел Кодреску.

Изобразен е също така ангелът, който се явява на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, както и местните светци на Румъния и Нямц, включително св. Йоан Яков Хозевит, св. Паисий (Величковски) и св. Теодор от Сихла.

Архим. Клеопа (Илие)

Архим. Клеопа (Илие) е един от най-обичаните духовници на Румъния, познат и в целия православен свят. Няколко пъти е арестуван от тайните служби на тоталитарния режим, но комунистическите гонения не успяват да прекършат апостолския му дух и благодарение на духовното му ръководство десетки манастири в Румъния се възраждат за нов живот. Сред неговите духовни чада са някои от най-именитите богослови и духовници на Румъния. В продължение на десетилетия хиляди хора идват в румънския манастир „Сихастрия“ при стареца, за да потърсят от него духовен съвет и упование за вярата си, а след кончината му през зимата на 1998 г. скромната му килия и гробът му се превръщат в благодатно място за поклонение.

Архим. Клеопа е автор на книгите „Проповеди за Господските и светийски празници през годината“(1986), „Проповеди за Неделите през годината“ (1990), „Ценността на душата“ (1991), „Възхождане към Възкресението (духовни беседи)“ (1992), „За сънищата и виденията“ (1993), „Как можем да влезем в рая“ (в съавторство с о. Йоаникий Бълан, 2003), „Разговори за православната вяра“ (2018).

 

Снимки: basilica.ro

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...