Бачковски манастир “Успение Богородично”




Местоположение:
Намира се в местността Добростан на Западните Родопи, на десния бряг на Чепеларската река (Чая) и на 10 км. южно от Асеновград, в южния край на с. Бачково.

Статут: Действащ, мъжки манастир – ставропигиален


Местоположение: Намира се в местността Добростан на Западните Родопи, на десния бряг на Чепеларската река (Чая) и на 10 км. южно от Асеновград, в южния край на с. Бачково.

Статут: Действащ, мъжки манастир – ставропигиален

Архитектурни и културни-исторически ценности: Състои се от два манастирски двора, отвякъде обградени от внушителни жилищни и стопански сгради. Съборния храм е построен през 1604 г. – трикорабен, триабсиден, с притвор, купол и две конхи. Долепена е до по-старата “Св. Архангел Михаил” (XII – XIV в.) В по-малкия двор е храм “Св. Николай” – еднокорабен, кръстокуполен, построен през 1834 г., със стенописи от Захари Зограф (1840 г.). В съборния храм се съхранява чудотворната икона на св. Богородица от 1311 г. В партера на южното крило на манастира се намира трапезарията със стенописи, датирана от XVI – XVII в. На около 400 м. източно от манастира се намира най-старата манастирска сграда – костницата от XI в., паметник на ЮНЕСКО, съхранила едни от най-ценните стенописи в Българското изкуство. На около 30 мин. В местността Клувията, се намира аязмен параклис “Покров Богородичен, храм “Св. арх. Михаил” и пещерата в която е крита чудотворната икона след разрушаването на манастира от турците.

Диоцез: Пловдивска митрополия

Телефон на манастира: 03327 / 277

Управител: игумен архимандрит Борис

Телефон на управителя: 03327 / 236

Кратка история: Основан е през 1083 г. до крепостта, наречена Петрич. Първоначално обителта се наричала  “Св. Богородица Петричка”. Ктитор на манастира е Григорий Бакуриани, според типика (устава) на манастира грузинец, велик доместник  на западните византийски войски по времето на император Алексий I Комнин. По време на царуването на Иван Александър, щедър дарител на манастира, е изписана отново костницата, иконата “Св. Архангели” вероятно е дарена от него. Манастирът е бил разрушен от турците през XV – XVI в., възобновен е през XVII в. Понастоящем Бачковският манастир е постоянно действащ и е вторият по големина в България, след Рилския манастир.

Издания за манастира: Костадинка Паскалева, Бачковският манастир, Спектър, София, 1991 г.

Посетен от: Гергана Станчева, студентска екскурзия през есентта на 2000 г.

Достъпност: Много добра, асфалтов път и паркинг.

База / условия: Два вида стаи: По хубави със санитарен възел и отопление, цена 12 – 125 лв. и общежителни с тоалетна на етажа, цена 3 –5 лв. Храна не се предлага, но пред манастира има всичко.

Описание на посещението: Целтта на пътуването беше да видим прекрасните стенописи в костницата и трапезарията. По-късно, колкото пъти съм ходила, все това съм търсила, толкова е великолепно! Нямахме търпение да влезем в костницата, а като влязохме, не пожелахме да излезем, останахме няколко часа във взиране в стените, в проследяване на всяка една четка докоснала се до стената! Но, нямаше как, не можеше да се спи вътре – излязохме. После видяхме и трапезарията – поседяхме на пейките и продължавахме да се взираме. Времето вече беше студено, та отидохме да загреем в една от близките кръчми, след това се прибрахме в студените стаи на манастира. На някои места прозорците бяха счупени, та ги запушихме с възглавници. Трудно можеше да се определи колко души са спали във влажните чаршафи преди нас, но аз го очаквах, но някои от нас си носеха и пижами, аз си спах с дрехите, май само обувките си свалих, но беше ТОЛКОВА СТУДЕНО! Лежах, а пред очите ми “Пророк Йезикиил в полето с костите” от костницата! Толкова мощен и великолепен! На другия ден отново влязохме в костницата, пак останахме няколко часа. Но после трябваше да потегляме обратно. При едно от следващите си посещения там ме запознаха с един доста мъдър монах, който ни тълкуваше Библията, по специално Апокалипсиса и “Шоуто на Слави”!? На друг следващ път се срещнах и със самия игумен – архимандрит Борис. Мощен на вид, приветства ни и ни пусна без пари в Костницата, за което му благодарим. Всяко едно посещение в манастира за мен е благодат, особенно, ако имам шанса да вляза в Костницата и да се докосна до чудотворната икона!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...