Янтра днес: Офицер от разузнаването извади кръста


Източник: в. Янтра днес

Офицер от разузнаването извади кръста на Богоявление от студените води на Янтра във В. Търново. 23-годишният лейтенант Асен Митков Ламбев пръв хвана дървения кръст. Заедно с него в реката за здраве се изкъпаха още 20 курсанти от Националния военен университет. Непосредствено преди смелчаците да нагазят водата, напече слънце. Според митрополит Григорий това е знак, че Бог ни обича и ще ни дари със здраве и благоденствие през цялата година.

Лейтенант Ламбев е възпитаник на НВУ “Васил Левски”. Завършил е специалност “Войсково разузнаване” през 2005 г. и сега е командир на взвод в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Той призна, че миналата година също е скачал във водата за кръста и емоцията сега го е накарала отново да се поизкъпе. “Ако не бях в родния си град Търново по работа, щях да отида да вадя кръста в Калофер. Там обичаят е съвсем различен. Играе се хоро в реката във вода не до коляно, а до кръста”, разказа късметлията и си пожела единствено много здраве през цялата година.

Освен благословията на митрополита офицерът получи от него и 100 лв. По 3 дни домашен отпуск и пари имаше за неговите двама подгласници от НВУ.

По време на церемонията по освещаването на бойните знамена пред крепостта Царевец за първи път прозвуча оркестриран запис на песента “От кога се е, мила моя майно льо”. Неофициалният химн на старата столица бе съвместно изпълнение на търновския военен духов оркестър и на оркестъра при Пета шипченска механизирана бригада в град Казанлък. Записът е направен във Велико Търново през декември.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...