Шпионски игри във Ватикана


Източник: в. Монитор

Папата знаел за агентурното минало на новия архиепископ на Варшава; Името на Бенедикт XVI замесен в нов скандал

След злополучната реч, с която в началото на миналата есен папа Бенедикт ХVI си навлече гнева на мюсюлманите, сега той е отново на път да се изложи, предаде кореспондентът на “Монитор” в Италия Румен Михайлов.

За вещите по въпросите на католическата църква наблюдатели в Рим причината за тази неприятна перспектива е позицията на Светия отец по встъпването в длъжност на новия архиепископ на Варшава Станислав Велгус. Преди месец той бе обвинен от в. “Газета полска”, че е сътрудничил на тайните служби на комунистическия режим в Полша – факт, потвърден онзи ден от специално назначена комисия. Принуден от обстоятелствата, кардинал Велгус си призна, че шпионирал “отвътре” католическата църква за сметка на Варшавския договор. Санкции от Светия престол, каквито мнозина очакваха, обаче не последваха.

“Объркване и горчивина” – това според римския всекидневник “Република” е настроението, което цари през последните два дни в палатите около катедралата “Свети Петър” във Вечния град. За влиятелния вестник объркването на прелати и обикновени вярващи е продиктувано от обстоятелството, че Бенедикт ХVI пак е изпаднал в неудобно положение, но сега пред свои, а не пред друговерци.

Особено след като кардиналът си призна, че е бил шпионин, допълвайки в изповедта си, че бил запознал с тази подробност сегашния папа и той му бил простил. Объркването и горчивината във Ватикана били продиктувани и от закономерната перспектива след като се възкачи на архиепископския трон, Станислав Велгус да стане примат на Полша, тоест върховен духовен водач на сънародниците си. Ето защо служещи в Рим висши прелати-поляци го призоваха да се оттегли в манастир, тъй като миналото му било несъвместимо с длъжността архиепископ на Варшава и щяло да нанесе огромни щети на църквата в страната.

Независимо от това обаче в разпространеното от пресцентъра на Светия престол в Рим съобщение за печата се подчертава, че монсиньор Станислав Велгус се ползва с пълното доверие на папа Бенедикт ХVI. И той го бил потвърдил за архиепископ на Варшава съвсем съзнателно, правейки сериозна преценка на неговото минало и на цялата му жизнена дейност.

В средата на седмицата полски следователи откриха Станислав Велгус е сътрудничил с комунистическите тайни служби.

Проучените документи доказаха, че архиепископът е работил за службите през 70-те години на ХХ век, съобщи полският омбудсман. През комунистическата епоха полските власти се стремяха да проникнат в редиците на католическата църква, смятайки я за огнище на съпротива, но мнозинството от свещениците отказваха да сътрудничат и доносничат за възгледите на своите колеги. По оценки на историци около 15% от всички полски свещеници са работили за тайните служби.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...