Русенският митрополит Неофит подписа договор за трансгранично сътрудничество



На 12 октомври 2010 г. в гр. Кълъраш, Румъния, в Регионалния офис на Програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013 година”, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит подписа договор за финансиране на проект „Чудесата на православието в България и Румъния – инициатива за поклоннически туризъм в района Русе–Гюргево”. Договорът подписа също Негово Преосвещенство епископ Амвросий Гюргевски. Русенската Митрополия и Епископията на Гюргево си сътрудничат в проекта, като българската страна е водещ партньор.

Проектът предвижда извършване на строително-ремонтни дейности в района на манастира „Свети Димитрий Басарбовски” в близост до с. Басарбово и на манастира „Свети Йоан Руски” в близост до Гюргево.

Дейностите в България включват довършване на новата сграда на манастира „Св. Димитрий Басарбовски”, цялостно завършване, изографисване и обзавеждане на храма “Преображение Господне” в манастира, изграждане на магерница, ограда и облагородяване на втората скална тераса.

Дейностите в Румъния предвиждат цялостен ремонт на манастира „Св. Йоан Руски”. Ще бъдат реставрирани стенописите и ще бъде доставено обзавеждане и оборудване за двата манастирски комплекса. Срокът за изпълнение на планираните дейности е 15 месеца.

Общата стойност на проекта е 1 492 258 евро, като 84,82% се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, 13% е финансирането от националните бюджети на България и Румъния, а собственото финансово участие на партньорите е 2,18%.

Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България е оперативна програма с европейско финансиране за Румъния и България през периода 2007-2013г. Програмата подкрепя развитието на избраните гранични зони, както в Румъния, така и в България. Тя следи да създава „мост” между двете страни с цел подпомагане на граничните райони в разрешаването на подобните въпроси за развитие чрез сътрудничество и насърчаване на съвместни решения.

Предоставените по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г. средства възлизат на 262 милиона евро. Програмата е финансирана посредством Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) – структурен фонд, създаден за подкрепа на намаляването на разликите между регионите на ЕС.

Кратка справка за манастира „Св. Йоан Руски”

Манастирът „Св. Йоан Руски” се намира на 1 км. от с. Слобозия, обл. Гюргево. Той е основан през месец октомври 2008 г. на мястото на бивша казарма, принадлежала на Министерството на вътрешните работи на Румъния. Бидейки войник, св. Йоан Руски си е избрал една бивша казарма, пребивавайки по този начин сред Христовите войни, които са монасите. Това е осмият по ред новооснован манастир от епископ Амвросий през времето на неговото тригодишно възглавяване на Гюргевската епископия. В манастирския храм, бивш военен бункер, са изложени за поклонение голям брой св. мощи, между които ще споменем тези на св. Нектарий Егински, св. Йоан Руски, св. Йоан Златоуст и др. | www.diocese-ruse.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...