Две години от избора на Патриарх Неофит



Patriarh NeofitНа 24 февруари се навършиха две години от избора и интронизацията на Негово Светешейство патриарх Неофит за предстоятел на Българската православна църква.

Годишнината бе отбелязана в столичния катедрален храм „Св. Неделя“. След първата за Великия пост Преждеосвещена св. Литургия, поздравително слово към Българския патриарх и Софийски митрополит от името на духовенството на Софийската епархия произнесе Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий (викарий на Софийския митрополит):

„Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса“ – така ни съветва свети апостол Павел в своето Първо послание до солуняни. И ние, следвайки неговите слова, във времето на Четиридесетница, когато се каем за греховното ни битие и се молим за опрощение, сме и в постоянството на радостта. Радостни сме за мира и разбирателството, за благоденствието на родната ни Църква. Радостни сме за този ден, в който се навършват две години от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който мъдро ръководи Църквата ни, за да я има и днес тази постоянна наша радост.

Patriarh Neofit3Ваше Светейшество, ние Ви желаем много здраве, бодрост и сила на духа и тялото! Бог да сподоби на Вас твърдост на отеческата Ви десница, та с лекота да водите кораба на спасението, родната ни Църква в бурното море на този все по-секуларен свят. Дълги години да сме заедно в събранието на верните, чрез тайнството на светата Евхаристия, та да бъдем Христови, и когато дойде денят на Неговия съд – да имаме надеждата, че ще бъдем в постоянната радост на нашия Господ Иисус Христос.

На многая лета, Светейши Владико! Честит да е празникът на Църквата ни! Амин!“

 

 

 

 

 

 

Източник:www.bg-patriarshia.bg; снимки: Весела Игнатова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...