Патриарх Неофит си отиде



Напусна ни Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.


Официалното съобщение на Светия Синод на БПЦ по повод кончината на Патриарха гласи:



„Боголюбиви братя и сестри, на 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!“

Негово светейшество патриарх Неофит е роден на 15.10.1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование, е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Следва в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София и прави богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия. През 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и става диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Постриган е в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим в Троянската Света обител през 1975. Същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25.03.1976 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ и за йеромонах.

От 1975 г. е диригент на Софийския свещенически хор, а от 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

По време на това негово служение е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим.

От 1981 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски“ и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

В края на 1989 г. епископ Неофит става ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26.07.1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г.

През 1994 г. е канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17.12.2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

През 2008 г. Русенски митрополит Неофит получава званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

През 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Република България с орден „Св. Кирил и Методий“ – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина“.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като Патриарх Български е извършена още същия ден в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Първата си света Литургия като кириарх на Софийската св. митрополия патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 година, в катедралния столичен митрополитски храм „Св. Неделя“ в съслужение с архиереи и духовници.

Смъртта на Патриарха отваря пропаст в българското обществено пространство. Много политици, общественици, духовници и вярващи хора изразиха искрена болка от тежката загуба за Църквата и целия народ.

„С дълбока скръб прекланям глава в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава.Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет!“- написа на стената си Българският президент Румен Радев.

Негово Светейшество патриарх Неофит беше добър пастир и мъдър църковен водач в трудно време. Той носи кръста си с достойнство и беше надежда и сила за вярващия народ. Неговата отдаденост на Бога, благост и кротост стопляха и окриляваха мнозина. Загубата е непрежалима.

Бог да го прости.

Вечна и блажена да бъде паметта му.


Автор: Православие България


Източници: Официален сайт на БПЦ – БП; БНТ1

Снимка: Официален сайт на БПЦ -БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...