Посрещаме частица от мощите на св. Лука Симферополски в София



Sv. LukaНа 21 октомври (петък) от 17.30 ч. в митрополитския храм „Света Марина“ (в двора на Софийската света митрополия) Негово Светейшество патриарх Неофит ще посрещне частица от мощите на св. Лука Симферополски.

В 17:45 ч. светинята ще бъде пренесена с литийно шествие от храма „Св. Марина“ в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, където ще бъде изложена за поклонение до 16:30 ч. на 22 октомври (събота).

На 22 октомври в  митрополитската катедрала „Св. Неделя“ от 9 ч. ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, с молитвеното участие на патриарх Неофит.

В 10:30 ч. Светейшият патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство, ще отслужи молебен пред частицата от мощите на св. Лука Симферополски.

В 16:30 ч. светите мощи ще отпътуват за Пловдив. Частицата от мощите  на св. архиепиоскоп Лука Симферополски са дарение на Пловдивската света митрополия от Руската патриаршия.

Архиепископ Лука е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и художествено училище, а в 1903 г. и Медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния туркестански университет. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за свещеник.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин ,и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“.

Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на св. Лука (Войно-Ясенецки) започнали да се случват множество изцеления.

През 2000 година Руската православна църква го провъзгласява за светец. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.

 

Източник: mitropolia-sofia.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...