Ислямът атакува на Балканите



БГНЕС

Опасността от джихадистки нападения на Балканите се увеличава, се твърди в нов американски анализ. Един от изводите е, че Косово може да се превърне в притегателен център за всички албански общности на Балканите.

В публикация на анализаторската интернет мрежа "Интернешънъл аналист нетуърк", цитирана от Дойче веле, се изброяват радикалните ислямски елементи на Балканите и свързаните с тях опасности от тероризъм и насилие. В основата на засилените опасения за възможни джихадистки атаки стои активността на ислямистите в отделните държави на полуострова, подкрепяна от близкоизточни религиозни екстремисти и от финанси, идващи от богатите албански общности в чужбина.

Един от примерите в анализа е създадената през май тази година партия в Косово наречена "Национална партия за велика Албания". Нейната цел, според публикацията, е обединението на албанските общности в една държава на Балканите с център Косово. Финансирането на дейността й идвало от живеещи в САЩ албанци в щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Те също така подкрепяли радикалните ислямски елементи в Тетово и Албания.

Навсякъде на Балканите, продължава анализът, от поне 15 години има ислямски престъпни и терористични мрежи. От Албания около 150 уволнени от албанските тайни служби за сигурност офицери са преминали на работа в други балкански държави, включително в България, където работели като офицери по сигурността "в законни и не съвсем законни организации". Местните балкански организации са поддържани и вдъхновявани от многобройни ислямски организации, присъстващи в региона под прикритието на благотворителността и хуманитарната помощ. Много от тях, според анализа, са свързани с про-терористични организации или терористични групи.

Една от тях е кувейтското "Общество за възраждане на ислямското наследство", която е финансирала албански имами в Македония, и която е в черния списък на ООН заради връзките й с ал-Кайда. Босна даде паспорти на голям брой муджахидини и вахаби, участвали на страната на мюсюлманите във войната. Но и България миналата година разкри своя собствена джихадистка мрежа, а в Сърбия има радикални групи в Санджак, се посочва в анализа.

Проблемът на съществуването на радикално ислямски групи е тенденцията им да пробягват към насилие. Експлозиите в Тирана през март тази година се приписват на местни ислямисти. Департаментът за вътрешната сигурност на САЩ неофициално смятал и унищожителните пожари в Гърция през 2007 за форма на "пиротероризъм", извършен от местни джихадисти. В анализа се говори не само за дълбоко проникване и вкореняване на радикален ислям на Балканите, но и за "по-голям ислямски план за дестабилизация" на региона.

Руско-американският антагонизъм на Балканите, според публикацията, помага на скритата инвазия на джихадистите. Във всичко това анализаторите виждат сигнали за нарастваща опасност от атаки, особено през лятото, и най-вече в Косово, Албания и Македония.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...