Духовен празник на приятелството


От 5 до 15 септември в Младежкия център „Бригантина” в Курортния комплекс „Албена” се проведе младежка среща на млади хора от православното вероизповедание на възраст между 15 и 25 години от Литва, Естония, Молдова, Черна гора, Русия и България. Тя беше организирана от Сдружение „Общество и православие” в партньорство с Международния обществен фонд „Единство на православните народи”.

Програмата за работа с деца и младежи на Българското представителство на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” в България, която е част от Патриаршеската програма на Фонда „Съхраненото поколение”, се нарича „Различният от мен е мой приятел”. Философията на програмата е да събира заедно младежи и деца от различни страни, които да се опознават и да опознават различията на другите страни, народи и вери. Чрез разширяване на знанията за другите се цели противопоставяне на ксенофобията, национализма и расизма, като в същото време се възпитава подрастващото поколение в дух на гордост от принадлежността му към съвременната европейска цивилизация с пълното съзнание за националната си и верска принадлежност. Опознаването на другия го прави близък и разчиства духовното и социалното пространство от страха от непознатото, който е в основата на противопоставянето.

Силно се надяваме, че когато днешните млади хора започнат да управляват своите страни, ще се срещат като приятели и ще мислят заедно един по-добър свят за всички…

От 5 до 15 септември в Младежкия център „Бригантина” в Курортния комплекс „Албена” се проведе младежка среща на млади хора от православното вероизповедание на възраст между 15 и 25 години от Литва, Естония, Молдова, Черна гора, Русия и България. Тя беше организирана от Сдружение „Общество и православие” в партньорство с Международния обществен фонд „Единство на православните народи”.

Проектът, наречен „Различният от мен е мой приятел”, бе финансиран от Европейската общност като част от програма „Младеж”. Съдържанието му не отразява задължително позицията на Европейската общност или на Националната агенция по програма „Младеж” и по никакъв начин не ги обвързва с отговорност.

Младите хора пристигаха в нашата страна за първи път, те носеха своите национални знамена и много интересни материали, представящи родните им страни.

По програма за всяка делегация беше отредена по една вечер, в която гостите представяха най-характерното за своите народи. Те разказваха за етническото и религизно разнообразие в техните страни, за принципите, според които са формирани техните нации, за религиозното разнообразие и търпимост.

С голям интерес българските момичета от читалище „Христо Ботев” в село Копаница, Радомирска община, които представяха страната-домакин, изслушаха впечатленията на своите връстници от Литва и Естония, две страни вече членки на ЕС: за това как се е променил техният живот напоследък. Интересно беше за всички да научат за промените и новостите в Република Молдова, за страстите и тревогите от отделянето на Черна гора в самостоятелна република, за огромната и необятна Русия. Тези осем момичета от малкото българско селце завладяха сърцата на всички с прекрасните си изпълнения на български хора, но също така и с уменията си да танцуват танците на своите нови приятели.

Всяка вечер на открито в топлата септемврийска есен чрез екран и компютър пред събраните младежи оживяваха пейзажи и сюжети от страните-участнички. Работният език беше руският, но като не достигаха думи, и английският влизаше в работа.

Официалната част плавно продължаваше в среща просто на млади хора, които обичат да танцуват, да се веселят, да общуват помежду си. Разбира се, всеки се опитваше да научи на другия език как звучи „обичам те”.

Младежите се запознаха с основните цели на програма „Младеж”. На специален работен семинар „Религиозната толерантност – мит или реалност” участниците обсъждаха има ли наистина религиозна толерантност в техните страни, научаваха как е на други места в Европа.

На сцената, където участниците представяха своите програми, всяка вечер се закачваше поредното знаме на страна-участничка. Обсъждаха какво значение имат цветовете по националните флагове, как са се получили. Трогателно беше, когато ръководителката на Естонската делегация Татяна Грабусова сподели как по време на репетиция за представянето на тяхната страна младите хора възкликнали – „Боже, в какво прекрасно място живеем”.

Делегацията на Черна гора се ръководеше от свещеник – отец Мариян. По благословение на Негово Светейшество Варненски и Великопреславски митрополит Кирил отец Мариян служи Света литургия с български свещенници в Митрополитския храм „ Света Богородица” във Варна. Всички младежи посетиха и Аладжа манастир, където усетиха силата на Православието и вярата и с благоговение пред монашеското смирение разглеждаха скалните монашески килии и древните стенописи.

Разходиха се из Варна, очаровани от този прекрасен град с достолепните си храмове, приветливи пешеходни улици, зелени паркове и, разбира се, морето. Разгледаха и прекрасния дворец в Балчик с неговата Ботаническа градина, успяха само да зърнат другите прелести на България на път за в къщи, но всички се влюбиха в невероятната й природа.

Изключително забавен ден беше този, в който всички делегации приготвяха представителни ястия от националните си кухни. Пред очите на смаяните си приятели българките премятаха корите на дърпана баница, отец Мариян сръчно увиваше месни специалитети, естонците бяха окупирали кухнята и за голяма изненада на българите предложиха свинско със зеле и грахова супа със свински крачета. Не се размина без молдовската мамалига и без руските блини, но най-атрактивни бяха литовците – те изиграха цял етюд от традиционен сватбен ритуал, за да представят своето блюдо. Специален гост на тази забавна и весела вечер беше митрополит Кирил, който благослови трапезата от разнообразните ястия. Всички участници помолиха да ги благослови на път за в къщи, а преди да се разделят с него, поискаха обща снимка.

Въпреки различните географски ширини, природни различия, национални разнообразия, младите хора искат едно и също – да живеят и да отгледат своите деца в свят без войни, без религиозна и национална омраза, в свят, наситен с духовност и човечност. „Различният от мен е мой приятел” е проект, който разчита на това.

Този път събрахме младежи с православно вероизповедание от различни страни, но бихме искали да развием проекта, като съберем различни и по вероизповедание младежи. Приятелството от младежките години на бъдещите политици на Европа ще бъде още по-ценно.

* г-жа Елисавета Миленова е представител за България на Международния обществен фонд "Единство на православните народи" и ръководител на проекта

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...