Лидия е вече ЮлитаМоже да харесате още...

22 Отговори

 1. Грешник каза:

  Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за сетен път доказва, напук на множеството гнусни нападки, че е истински ревнител за св. Православие и св. Църква. Слава Богу!

 2. Florian каза:

  свето-православния Николай – митрополит пловдиски, с неговата свето-православна догматико-канонична душа, е един истински ревнител, но на/за мамонизма, горделивостта, фанатичната омразата към всичко, което не е свето-православно (според както той го разбира) и на всичко, което не е по свето-православния му вкус.

 3. plamen каза:

  Новината е за пострижението на Лидия (вече Юлита) – ако нямате какво да кажете, или не искате да я поздравите, въздържайте се от коментари, които не са по темата. Поздрави на всички.

 4. refab каза:

  Има ли някой, който я познава лично, и желае да каже няколко думи за тази жена? 🙂

 5. Елза Хасмоней каза:

  Многоуважаеми,
  До колкото съм запозната минимален период в послушничество е три години, след което новопостриженият/ата трябва да е монах доста години /минимум десет/ преди да бъде избран за игумен/ка. Не познавам сестра Юлита, но никак не харесвам тази българска тенденция за бързо постригване и изкачване в йерархията.
  Елза Макавеев

 6. Грешник каза:

  Разбира се, че искам да поздравя новоподстриганата игумения на монастира сестра Юлита и най-вече Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който направи всичко, за да върне владението върху обителта, превърнала се в нощен развлекателен комплекс с дискотека, хотел и ресторант, което е неблагопристойно. Слава Богу!

 7. Florian каза:

  е наистина сериозен и интересен и трябва да му се обърне специално внимание от страна на православните (разбира се, в случая съвсем нямам предвид тази практика свързана само, единствено и конкретно с личността и с т. нар. пострижение на Юлита). Струва ми се, че т. нар. „канони“ и „догми“, които, явно е, че са същността на православието (с което аз съвсем не съм конфесионално обвързан) и върху които то се конституира, но не само в култуво-обредно отношение, а и по принцип, сякаш са за православните толкова абсолютни и едновременно с това толкова релативни, както често се случва.

 8. prokimen каза:

  На многоуважаемата монахиня Юлита пожелавам Божието споспешителство. Тя е изключителен човек и всякога съм си мислел, че рано или късно ще стане българската Ардалиона – старицата на игумения Арсения. Това й го бях писал преди години в православния форум на дир,бг. Искрено се радвам, че Лия е приела този кръст за душеспасението на мнозина.

 9. refab каза:

  с приятното! 🙂 …Както и да е, най-вероятно е добре и ПРАВИЛНО да се изметат оттам разни архитекти ли са, какви са..там-зор пък едно вече богато съсловие да има на разположение за почивка ,развлечение и ГУЛЯИ (!?), екзотичен и ценен религиозен обект! 🙁 Колкото са се нагуляли досега-толкова! Да се махат ( законно!) от там, мисля аз!

 10. poklonnik каза:

  Моля, Ви, разяснете 81-во Апостолско правило:
  „Казали сме, че не трябва епископ или презвитер да се меси в народни управи, а винаги да се занимава с църковните работи. Такъв или трябва да бъде убеден да не върши това, или да се низвергне, понеже, според Господнята заповед, „никой не може да слугува на двама господари“(Мат. 6:24).
  Какво значи: „църковните работи“ ?

 11. FTR каза:

  Пожелавам на новопостриганата сестра Юлита безбеден духовен път. И да се моли за нас!

 12. missi каза:

  Най-сетне и дяда Ви Николай да подстриже някого:-)))

 13. ieromonah Ioan каза:

  Бог да я пази от човеците и да и даде силни ангели хранители! Сега са я направили мъченица, дано Бог и помогне да стане преподобна!

 14. semo_semkov каза:

  Не се разбира от статията, къде, в кой манастир ще се спасява сестра Юлита, докато се върне на църквата манастирът, в когото ще игуменства? Кой е духовния й старец /ръководител/? Защо без период на послушничество, без да вкуси от живот в манастир и обичайните му перипетии, веднага, без подготовка, е приела монашески чин. В Църквата за съжаление има множество случаи на горчив опит от прибързаното постригване в монашество. Дано тук случаят да е друг.

 15. plamen каза:

  въпросите на semo_semkov:

  къде ще спасява сестрата докато (ако!) върнат манастира. отговор: не знаем, и тя не знае. засега е в пловдив, доколкото разбрах.

  кой е духовният й старец? не знаем и не ни е работа да питаме.

  защо без послушничество? не знаем дали е без и как точно е било послушничеството. на този въпрос може само дядо Николай да отговори. Но не е длъжен, поне не пред нас. Ако някой смята, че е длъжен – да му се обади и да го пита.

 16. semo_semkov каза:

  Горните ми въпроси не са толкоз питане, колкото израз на поговорката:“Думам ти щерко, сещай се снахо“. С тях не искам да засегна вас или м-ня Юлита, а само изразявам подозрителност в чистотата на намеренията около монашеското пострижение и връщането на манастира. Съжалявам, че го направих „на глас“. Поздрав с добронамереност, Пламене.

 17. Kakvo e istina? каза:

  Едно циганско семейство вървели по града и малкото цигане от време на време виждайки нещо интересно, я здание, я предмет питало баща си: Какво е това, а той отговарял: Не знам. И така 10 пъти. На страта циганка и омръзнало и му рекла: Бе стига пита баща си бе! А циганина и рекъл: Остави го ма, нека пита, нека са учи!
  Така, че Пламене питайте, питайте, ако не знаете.

 18. semo_semkov каза:

  Бих препоръчал, да се изгони врачката псевдомонахиня Христина от параклиса-манастир Св.Пантелеймон, до Смолян и временно да се настани там, за игуменка, новопостриганата монахиня Юлита. Хем монахинята ще си има манастир, хем една врачка по малко в лоното на Църквата.

 19. portos каза:

  Цитат от Пламен:
  „Ако някой смята, че е длъжен – да му се обади и да го пита.“

  „Аз ще питам, дайте ми номера!“ 🙂 🙂 🙂

 20. portos каза:

  Какво точно трябваше да питам? А може ли от твое име? 🙂 🙂 🙂

 21. timoti каза:

  пак само празни приказки….
  ами разбира се,че е вайно кой е старец(по-скоро духовна майка) на монахиня Юлита, кой я е водил под мантия? Монах не се става току така, това нетрябва да бъде прищявка на някой още по малко на неориентирания Николайчо…