Напусна ни отец Павел Стефанов 

Напусна ни отец Павел Стефанов – известен български богослов, историк, професор в катедра "Теология" към Шуменския университет "Константин Преславски". Читателите на Православие.БГ го помнят и като дългогодишен автор и постоянен сътрудник на нашия сайт, на чиито страници са излезли безброй негови статии, анализи, коментари. Отец Павел беше наш предан приятел и сътрудник още от самото начало.

altО. Павел (в мире Владимир Георгиев) е роден през 1948 г. в Русе. В началото на жизнения си път сменя няколко професии и местоработи: работи като общ работник и смазвач в захарния завод в Русе, технолог в завода за лимонена киселина, преводач в Института за лакове и бои и т. н. През 1975 г. завършва Духовната академия, а през следващата година приема монашество и става секретар на Ловчанската митрополия. От 1978 до 1982 г. работи като свещеник в няколко русенски енории. От 1983 до 1986 г. е научен сътрудник в софийския Църковноисторически институт към Св. Синод на БПЦ. По негови собствени думи, след като през тези години е отказал категорично да помага на Държавна сигурност, той си навлича омраза и преследвания от нейна страна. Между 1986 и 1993 г. о. Павел е безработен "по политически причини". От 1993 г. до смъртта си работи като преподавател в катедра "Теология" на Шуменския университет: от 1993 до 1996 г. като асистент, от 1996 до 2000 г. – главен асистент, от 2000 до 2010 г. – доцент. През 1997 г. стана доктор по теология, а през 2010 г. – професор в ШУ. Освен богословското си образование, о. Павел завърши и история в Средноевропейския университет в Будапеща (1997). Специализирал е в университета на Улвърхемптън, Великобритания (1995), Оксфорд, Великобритания (1999), Института за източните църкви в Регенсбург, Германия (2000-2002), Центъра за учебни програми на Средноевропейския университет в Будапеща, Унгария (2003), Ерлангенския университет, Германия, и Института “Вяра на втория свят”, Цюрих, Швейцария (2004), Института към Музея на холокоста във Вашингтон, САЩ (2006), Икуменическия институт "Йоханес Мьолер" в Падерборн, Германия (2008), Института за източните църкви в Регенсбург, Германия (2009). Освен преподавателската си работа в Шуменския университет, о. Павел е чел също така и лекции по история на евреите в България в университета на Южна Мисисипи и университета на Сан Франциско, САЩ (2006), лекции по българистика и славистика в университета на Лодз, Полша (2009). Беше член на Съюза на учените в България, София, Нюйоркската академия на науките, Асоциацията за български изследвания (САЩ), Американското дружество за църковна история, Българското дружество за британски изследвания.

О. Павел беше невероятно разностранен и плодовит автор. Сферата на неговите научни и обществени интереси беше толкова голяма, че едва ли може да се обобщи с няколко думи. Почти не може да се посочи проблем или "бяло петно" от българската и обща църковна история, които да не са привлекли вниманието му. През последните години о. Павел се наложи като най-изтъкнатия български специалист по гностицизъм – не само като съвкупност от определени лъжеучения, съпровождали ранното християнство, но и като цялостна нездрава нагласа на ума, лъжлива духовност и мистика, неоезичество, изпълващи и днес съзнанието и вярванията на много християни. О. Павел беше непримирим борец с тези псевдодуховни феномени. На гностицизма в "класическия" му вариант е посветена неговата докторска дисертация по теология, която впоследствие беше преработена от него като книга. "Ялдаваот: История и учение на гностицизма" излезе през 2008 г. в издателство "Омофор" и стана веднага класика за българските читатели, интересуващи се от съкровената духовна история на християнството.

О. Павел Стефанов почина в разцвета на творческите си сили. Смъртта му е болезнена загуба и за Българската православна църква, и за научната общност в България, и за нас – авторите и читателите на портал Православие.БГ, много от които го познаваха и с известния му и твърде характерен ник "Дон Кихот". Той наистина му подхождаше – о. Павел беше същински рицар по душа, деен и неуморим опровержител на множество заблуди, самотен борец срещу лъжата и злото в света. Нека Бог да приеме душата Му в селенията на праведните! Вечна му памет! Почивай в мир! 

Православие.БГ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Стефан Стефанов каза:

  Колко изненадваща тъжна вест. Покрусет съм. Бог да го всели в място светло – беше невероятно критичен, но невероятно светъл.

 2. Georgi Danovski каза:

  Бог да упокои душата му в селенията на праведниците! Отец архимандрита беше истински учен и богослов!

 3. Стефан Стефанов каза:

  Когато тази пролет отец Павел стана професор, под информацията, в която се казваше, че е първият монах професор в новата история на БПЦ, написах коментар: Достоен! Дай Боже да е първият епископ професор!
  Да изследва и донатизма във връзка с все по-нарастващото му проявление в нашата църква.
  Той, както винаги светкавично ми отговори: Нямам намерение да ставам епископ. Чак толкова не съм паднал. В БПЦ се нарушават каноните и епископите са слуги на митрополитите, вместо да имат собствени епархии. Опелото е в понеделник, 9 юли от 10 ч. в русенския катедрален храм. Сигурно ще бъде погребан в старото си расо, защото ново едва ли има. Беше истински монах, истински духовник, истински богослов, истински човек – истински Божий

 4. Georgi Traikov каза:

  Бог да прости отец Павел. Освен всичко друго, сега няма кой да ни прави сверка на писанията. Бог да го прости. Бях свикнал с него.

 5. Цветомир Андреев каза:

  Бог да го прости… Ще ми липсват и писанията му, които макар и директни, бяха много точни и ерудирани!

  Вечна му памет и Бог да го прости!

 6. християнка каза:

  Липсваш, о.Павле! ……ЛИПСВАШ !
  Покой на душата ти!

 7. Владо каза:

  Бог да го прости ! Вечна му памет !

 8. Ана-Мария Ангелова Димитрова-Попова каза:

  Бог да прости о.Павел! Време ли беше, Господи, той да си почине от трудовете си?… Много ми е мъчно и като че ли напоследък все такива ненавременни, тъжни събития… Но Ти, Господи, ще обърнеш тъагата ни на радост. Аз чакам…

 9. свещ. Владимир каза:

  Познавах отец Павел само от статиите му. Винаги ме е впечатлявало писаното му слово с магичната способност да увлича. Ще ми липсва „Дон Кихот“, един от най- ерудирани богослови на съвремието ни в България.
  Бог да те прости, брате, и да ти подари вечен покой в Царството Си.