Осъдиха медиците ни на смърт!


Позиция на Министерството на външните работи по повод присъдите срещу българските медици в Либия

Ние сме изключително загрижени от днешното съдебно решение. За наше най-голямо съжаление, съдът в Триполи не взе предвид многобройните доказателства за невинността на българските медицински сестри. Не можем да приемем съдебно решение пренебрегващо съвсем ясните факти, потвърдени и от най-новите изследвания на водещи световни експерти, които отхвърлят всякаква връзка между работата на българските медици и СПИН-епидемията в детската болница в Бенгази. Тази присъда очевидно връща назад усилията за разрешаване на този мъчителен случай.

 

През последните години българският народ и международната общност проявиха голямо съчувствие и солидарност към съдбата на заразените деца и техните семейства. Ние направихме и ще продължим да правим всичко възможно за намирането на начини и средства за облекчаване на тяхното страдание и за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще. Благодарни сме за съпричастността на много народи и правителства към тези усилия.
Същевременно, ние твърдо сме убедени, че всякаква връзка между тази трагедия и работата на българските медици и палестинския доктор е абсолютно неоснователна и подвежда либийския народ и засегнатите семейства.

Протакането на това съдебно дело вече осма година е достатъчно силен аргумент, който налага да се ангажират либийските институции и ръководството на страната. Ние призоваваме решително либийските власти, в т.ч. съдебната система да не отлагат повече окончателното разрешаване на този случай и да разрешат на българските медици и палестинския лекар да се завърнат в родните си страни. След осем години в либийски затвор те заслужават справедливост, честно и бързо съдебно производство.

Ние уверяваме нашите сънародници и палестинския лекар, че българското правителство и занапред няма да пести усилия в борба за тяхното право на справедливост и за приключване на този мъчителен случай. Благодарим на нашите партньори, на международната общност, медицинските и научни среди, правозащитните организации и други неправителствени организации, както и на световните медии, затова, че застанаха до нас в подкрепа на нашата кауза. Призоваваме ги още по-активно да продължат тази подкрепа до завръщането на българските сестри и палестинския лекар.

Обръщение на Светия Синод на БПЦ
Съвместна декларация на президента и премиера

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...