Археолози откриха край Царевец съкровище на цар Иван Шишманjorney.bg

Екип от археолози, ръководен от проф. Николай Овчаров и д-р Хитко Вачев, са открили при разкопки на храма "Св. Иван Рилски" във Велико Търново колекция от шест монети, сечени през епохата на последния цар от Втората българска държава Иван Шишман, монети с ликовете на средновековните владетели Михаил Шишман и Иван Александър и сребърна монета от епохата на завоевателя на старата столица султан Баязид.

Според Овчаров археолозите са попаднали на богат културен пласт, в който са открити над 100 монети, архитектурни орнаменти и части от стенописи. Находките свидетелстват за строителната история на храма, който по първоначалните данни е съществувал през периода от началото на 13 в. до първата половина на 16 в., каза проф.Овчаров.

За близо две седмици от началото на разкопките археолозите са изяснили, че църквата е с обща дължина от 12 метра, имала е тристепенна абсида и два притвора. Очаква се през следващите дни да бъдат открити северна и южна галерия на храма, както и зид, свързващ в общ комплекс храма Св.Иван Рилски и намиращата се в съседство църква Св.св.Петър и Павел, е използвана като резиденция на Българската патриаршия след падането на столичния Търновград при османското нашествие, добави професор Овчаров.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

 1. gaitan vejdu каза:

  Аз като съм така ленив пролетес, така ще ми отмъкват под носа ковчежета с имане, значи сам съм си виновен. 🙁

  +++++

  Сериозно.

  А бре, питам се, къде ходи тази пара, толко яко жълтица вадат, дали нема начин част от нея да ходи за Църквата?
  Имам предвид – по закон.

  Инак, тези съкровища май ги разполагат по разни експозета, където туристи и зрители звучно цъкат с език, а и екпонатите супер изкушават крадци, да проникват в музейните сгради.