Белгородският архиепископ Йоан: БПЦ още не се е оправила след разкола


Източник: Благовест-Инфо

В изказването си на ХV Рождественски четения Йоан, архиепископ Белгородски и глава на Мисионерския отдел на Московската патриаршия, заяви, че Българската православна църква е в тежко състояние и все още не се е оправила напълно след многогодишния църковен разкол през 90-те години на изминалия век.

Изказването на архиепископ Йоан беше посветено на мисионерската дейност на Православната Църква и проекта за "Концепция на мисионерската дейност на РПЦ", подготвен от Мисионерския отдел на Московската патриаршия.

Владиката посочи БПЦ като пример за тежките последици, които разколите оказват върху евангелизаторската и мисионерската дейност на православните Църкви. Когато посетил България през октомври миналата година, за да участва в мисионерска конференция, той бил поразен от това, че "храмовете са празни, на литургия в неделя няма нито един причастник… От вярващите се изискват невъзможни, неизпълними неща: преди причастие те трябва да постят три седмици или месец". Според главата на Мисионерския отдел на РПЦ отливът на хората от БПЦ е следствие от разкола и съпровождалата го компроматна война в медиите. "В края на краищата разколът е бил преодолян, но как се е отразило това върху паството?", запита той и подчерта, че християните трябва да пазят единството на Църквата като Тяло Христово.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...