БПЦО „Св.св. Кирил и Методий“ в Щутгарт отбеляза своя 40-годишен юбилей



На 8 май БПЦО „Св.св. Кирил и Методий“ в Щутгарт отбеляза 40-годишен юбилей от своето създаване, с което се числи към една от най-ранно създадените общини в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. Празникът започна с литургия, отслужена от Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний, както и от дошлите да споделят това радостно събитие свещеници о. Недялко Калинов (Мюнхен), о. Кръстин Апостолов и о. Яков Щурм (Хамбург), о. Йордан Пашев (Нюрнберг) и о. Васил Бечевски (Манхайм).

Юбилеят беше и основна тема от словото на митрополит Антоний, след като първоначално той проповядва за мисионерската сила на жените по повод на неделята на жените мироносици, а след това се спря върху ролята на кръста за християнина. Той напомни за ролята на основателите на общината, които са подели своето дело в едно трудно и сложно време, и които са осъзнавали, че църквата в диаспората е имала и функции на пристанище за емигриралите българи. Владиката благодари на всички, които са съдействали за развитието на общината, отбелязвайки имената на първия неин председател Димитър Бачев, и на последвалия го Валентин Кърлев, чиито усилия бяха посветени на привличането на българи от по-новите емигрантски вълни, както и за намиране на постоянен свещеник. Също така кириархът отдаде заслуженото на еп. Тихон, който е роден и живял дълго време в Щутгарт, на о. Недялко Калинов, който години наред идваше от Мюнхен, за да обгрижва пастирски общината в Щутгарт, както и на на о. Сергий Ненов, който от 2015 г. е постоянен свещеник на БПЦО „Св.св. Кирил и Методий“ в Щутгарт, и е силно мотивиран за осигуряване на редовен литургически живот и намиране на храм, както и на дякон Райко Синев, чието служение не се изчерпва само с участие в литургическия живот, а и в много активен организационен ангажимент за устройването на общината по подобие на дяконската дейност в древната църква.

От своя страна о. Недялко сравни тези 40 години с лутанията на еврейския народ в Синайската пустиня, изразявайки надежда, че както те навремето са завършили с влизането в Обетованата земя, то така днес общината в Щутгарт ще увенчае усилията си с окончателно придобиване на храма на католическата църква, който тя ползва в момента под наем. Той сподели, че сърцето му е изпълнено с радост, виждайки големият храм изпълнен с богомолци.

О. Сергий Ненов благодари на о. Недялко за пастирските грижи, които е полагал преди него и изказа надеждата си, че с усилни молитви и Божия помощ може да се стигне в скоро време до успешно финализиране на преговорите с католическата църква относно закупуване на храма.

След литургията митрополит Антоний оглави извършването на тайнството кръщение над Емануил Синев, сина на дякон Райко.

Юбилейното тържество завърши с празнична трапеза в двора на храма с възможност за интересни и вълнуващи разговори между духовенството и миряните.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...