ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Международна конференция „Света гора Атонска и Света гора Търновска. Пространства на духовността“


На 16 октомври в зала „Европа“ на Ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ беше открита Международната интердисциплинарна конференция на тема „Света гора Атонска и Света гора Търновска. Пространства на духовността“.
Форумът, който е под патронажа на ректора на проф. д-р Димитър Димитров, се осъществява по проект между Университета, представляван от Научноизследователския център „Търновска книжовна школа“, и Фондация „Αγιορείτικη Εστία“ (Солун, Р. Гърция) с участието на Солунския университет „Аристотел“ и Сдружение ИКОНА. Партньори на научния форум и съпътстващите събития са Община Велико Търново, Светата Великотърновска митрополия, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново, Информационно-библиотечния и издателски комплекс на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Филологическия, Историческия и Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри Форума и приветства всички гости и участници:
„Уважаеми гости, скъпи приятели, тази конференция е дълбоко свързана с традициите и ценностите на нашия Университет. Знаем, че Света гора Атонска има изключителна роля за целия православен свят, който следва византийско-старобългарския модел. Културните връзки на старобългарската културна традиция и Търновград като столичен и най-голям център със Света гора Атонска датират още от въздигането на Търново като столичен център на средновековна България. Тези връзки продължават през цялото Средновековие, през османската епоха и след нея.
Чрез Света гора Атонска и Света гора Търновска имаме трансмисия на културни послания и на литературни модели, които виждаме от сръбските земи и Западните Балкани като цяло, през Влашко и Молдова и частично в Средна Европа. Пожелавам успех на конференцията!“, каза Ректорът при откриването.
Изпълнителният директор на Атонския център „Агиоритики естия“, Солун, Република Гърция, г-н Анастасиос Дурос прочете поздравителен адрес към участниците в конференцията от кмета на гр. Солун г-н Константинос Зервас.
Научният форум поставя началото на инициативата „Седмица на църковните изкуства“ във Велико Търново, в която се включва с организираните съпътстващи събития: Представяне на книгата на чл.-кор. проф. д. изк. Иванка Гергова „Светогорски теми в изкуството по българските земи (XVIII – XIX в.)“ на 17 октомври 2023 г. в РБ „П. Р. Славейков“, гр. Велико Търново и Откриване на фотографска изложба „Воздвижение. Кръстът на Света гора Атонска“ на Георгиос Пупис, Светогорски център „Агиоритики естия“, Солун, Гърция, на 18 октомври 2023 г. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в рамките на Осмото биенале на църковните изкуства (Велико Търново, 2023).
Конференцията е тематична и фокусирана върху ролята на Света гора като обединителен духовен център за православното християнство и конкретно – за духовните връзки между Света гора Атонска и Търновград през вековете. Доклади по темата ще изнесат учени от България и Гърция в направленията филологическа медиевистика, история, археология, теология и изкуствознание.
Сред гостите на събитието бяха заместник-ректорът по научноизследователската и художественотворческата дейност и декан на Историческия факултет проф. д-р Николай Кънев, деканът на Филологическия факултет доц. д-р Полина Цончева, деканът на Православния богословски факултет проф. д-р Магдалена Легкоступ, директорът на Информационно-библиотечния и издателски комплекс на ВТУ проф. д.н. Красимира Мутафова, Нейко Генчев, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Велико Търново и др.
Отец Даниил поднесе приветствие и благослови участниците в научния форум от името на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...