Акция на ДАНС срещу клирици на Руската църква в София



Архимандрит Васиан, лития около храма „Свети Николай Мирликийски“,  София, Светли понеделник 2023 год.

С показна акция на българските служби днес от България са изгонени клирици на Руската православна църква – свещениците от руския храм-подворие „Свети Николай Мирликийски“ в София архимандрит Васиан, настоятел на Подворието и председател на храма, и отец Евгений – секретар. В руския храм в София  служат свещеници от Русия, България и Украйна. В криптата на храма се покоят мощите на най-новия български светия, руски клирик, прославен както от Българската, така и от Руската православна църква – Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Протойерей Евгений Павелчук, лития на Светли понеделник 2023 год.

Двамата духовници са извикани в началото на деня в полицията, където им е съобщено, че представляват заплаха за националната сигурност на България. С арестантска кола са били закарани да вземат личните си вещи, после са доведени с полиция в храма, за да съобщят на персонала, и са  откарани на границата със Сърбия. Това е съобщила руската посланичка в България, г-жа Елеонора Митрофанова, пред медиите, цитирана от Медиапул. Служителите в храма потвърдиха казаното.

В късния следобед обявеното богослужение беше отслужено от украинския събрат на двамата отведени отци, протойерей Алексий Максименюк. Въпреки медийния интерес  и шока за енориашите и служителите, молитвата в храма не спря.

Първа изявление по случая е направила посланичката на Русия. Тя определя събитието като безпрецедентно посегателство на държавата срещу църквата и посочва, че църквата е отделена от държавата.  „Много енориаши ходят в Руската църква в София и подобно събитие е падение в бездната. Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече, че това се случи на Рождество на Пресвета Богородица“, е казала г-жа Елеонора Митрофанова, цитирана от Медиапул.

По-късно ДАНС е разпространила следното съобщение:

Със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране“, „отнемане правото на пребиваване“ и „забрана за влизане в Република България“ за период от 5 (пет) години на трима чужди граждани:
Н. З. – гражданин на Руската Федерация;
Е. П. – гражданин на Беларус;
В. Б. – гражданин на Беларус;
Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.
Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.
Взетите мерки са в изпълнение на правомощията на председателя на ДАНС, съобразно чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно чл. 4 от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“.

Акцията за изгонването на руски духовници има предистория от края на миналата седмица. Тогава медиите в Република Северна Македония съобщиха, че трима руски дипломати и един духовник са изгонени от страната. Духовникът е получил обвинения за интензивни посещения в Северна Македония през последната година и чести срещи с висши духовници. Освен това е представян като координатор на Балканите за руската църковна политика, с особено влияние в България и Северна Македония. „Руският архимандрит е подържал близки връзки с проруското крило в Македонската православна църква имал е срещи със самия архиепископ г-н Стефан. Участвал е в мемориал за загиналите руски войници в Украйна, което се е случило в манастира св. Пантелеймон близо до Скопие“– разказва македонският анализатор Димитър Николовски, цитиран от БНР.

Македонската акция беше отразена от български медии с църковна насоченост, след което разпространена от масмедиите. Последва инициатива на съпредседателя на “Демократична България“ и довчерашен председател на парламентарната комисия за службите, ген. Атанас Атанасов. Както припомня Медиапул: „Той се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност“.

Както в съобщението на македонските медии, така и в разпространеното от българските служби изявление не се уточнява конкретно съдържание на дейността, която осъществяват двамата духовници, и заплахата за националната сигурност, която произтича от тази дейност. До момента няма изявление на Министерство на външните работи.

Според служителите на храма „Свети Николай Мирликийски“, богослужението в Руската църква в утрешния ден ще продължи по график: със света литургия от 9.00 часа и молебен пред мощите на Свети Серафим Софийски, и вечерня от 17 часа.

 

Източник: БНР, Медиапул, Официален сайт на ДАНС.

 

Снимки: Официален сайт на храм-подворие „Свети Николай Мирликийски“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...