Възрожденски щампи ще бъдат показани в Етъра


Източник: Дарик радио

Колекция от възрожденски щампи, собственост на историческия музей в Самоков, ще гостува на архитектурно-етнографския комплекс “Етър”. Изложбата ще бъде открита днес.

Този тип графични произведения са известни още като т.нар. “евтина икона”. Те са били много популярни и купувани като подарък при поклоннически пътувания.

В Габрово ще бъдат показани 30 щампи от времето на Възраждането, сред които самоковски, атонски и риломанастирски. Част от щампите са изработени на най-старата печатарска преса по българските земи, която е съхранена в Самоков.

Според директора на самоковския музея, г-н Димитър Балабанов, освен на иконата и дърворезбата, Самоков е и град на щампата. Това е обусловено от близостта му до Рилския манастир, където се е намирала втората по големина щампарница.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...