В Благоевград забраниха използването на тонколони в местната джамия


Източник: в. Вяра

Кметът на Благоевград Лазар Причкапов е забранил на районния мюфтия Айдън Мохамед и председателя на джамийското настоятелство в града Реджеп Ариф да използват озвучителна техника в бъдещата си молитвена дейност. От кметството вчера съобщиха, че в общината са постъпили много сигнали и оплаквания на граждани, които живеят в района на джамията, че в нея се извършва техническа подготовка за озвучаване на молитвената дейност. “Кметското ръководство прецени, че в едно такова възможно развитие се съдържа сериозен потенциал за евентуални конфликти”, обясниха служители на Причкапов. Според тях свободата на вероизповеданията не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица.

Районният мюфтия и председателят на мюсюлманското настоятелство Реджеп Ариф са обявили, че не възнамеряват да използват озвучителна техника в бъдещата си молитвена дейност и че такава техника не е осигурявана и внасяна в помещенията на джамията.

“Във всички следващи процедури, свързани с джамията, ще изпълним предвиденото от закона и няма да позволим превръщането на джамията в пресечна точка на конфликти. Същевременно призоваваме и политическите сили, и медиите да не предприемат прибързани действия и произволни интерпретации, тъй като въпросът не е предмет на политика и сензации, а на разумни решения в рамките на закона”, заявиха общинарите.

По силата на решение на Районен съд-Благоевград мюсюлманското настоятелство бе въведено във владение на джамията в края на миналата година. Същевременно в джамийското настоятелство не разполагат с данни за броя на мюсюлманите в община Благоевград. (със съкращения)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...