За църквите, които станаха джамии – една болезнена трансформация – новият брой на „Вяра и общество“



В поредния брой на „Вяра и общество” на 26 септември Ви предлагаме:

  • Забулените храмове – един от най-старите православни храмове в света – „Света София“ в Истанбул, отскоро е джамия за пореден път. Същото се случва и с църквата «Хора», в която се намират едни от най-красивите византийски мозайки. Историята на цивилизацията е история на религиозните сблъсъци. Оказва се, че и днес те са толкова актуални, колкото са били и в Средновековието. За съдбата на двата известни християнски храма в Истанбул, за трансформациите, в историята и днес, на храмове от една религия в храмове на друга религия, има ли канонични правила – за това Горан Благоев ще разговаря с проф. Христо Матанов и проф. Симеон Евстатиев.
  • Под закрилата на Божията майка – в чест на едноименен празник, който Църквата чества на 1 октомври, Ви предлагаме вълнуващ видеоразказ за храма във Влахерна (Истанбул), който дава началото на почитта към Покрова на Пресвета Богородица.
  • Свежият въздух, който се влива в душата – поетът и богослов Вениамин Пеев представя двете си стихосбирки «Щурче в ъгъла» и «66 сонета и Дъщерята на Йефатай».

 

Този брой на предаването се излъчва на живо, така че вашите въпроси към нашите събеседници по двете теми може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.00 ч.!

Фейсбук страницата ни е активна и по време на директното ни излъчване, но за да получите отговор на интересуващия ви въпрос, желателно е да го зададете, преди да е приключил разговорът по темата.

Очакваме ви, по БНТ 1 – тази събота, 26 септември, в новия час на предаването – 16.00 ч.! Гледайте ни!

Екипът на „Вяра и общество“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...