Веселин Ранков: Църквата и държавата могат да подпомогнат семейството


Две са институциите, които могат да подпомогнат и заздравят семейството – Църквата и държавата, заяви днес в интервю за агенция Фокус проф. Веселин Ранков, преподавател в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”.

Според него родителите и училището трябва да научат децата на моралните ценности в живота.

“Когато едно дете е добро, когато се занимава със своите представи за света и изгражда своя светоглед, и когато то бъде няколко пъти излъгано и попадне под ударите на обвинения и сарказъм от хората, които казват – ти си глупак, ако мислиш по този начин – то започва да изгражда себе си като един друг човек, то става друг човек”, изложи наблюденията си известният актьор и театрален педагог. Тук идва ролята на родителите и училището, които трябва да подпомогнат детето в неговия избор – “да застане на страната на доброто”. Родителите и учителите обаче са продукт на нашето време и невинаги могат да откликнат адекватно.

Две са институциите, които могат да подпомогнат и заздравят семейството – Църквата и държавата, смята проф. Ранков.

“За съжаление, в нашата държава не се отделят достатъчно пари за култура и изкуство. Мисля, че това е пагубно. Самият факт, че престанаха да съществуват толкова куклени театри, които съществуваха преди известно време в държавата, в които се разказваше за едно мече, което става, за да седне по-голямата баба меца, за да има вниманието, за да има отношението към възрастните хора, към човека, направил нещо в този свят, той да бъде добър и т.н.”, не скри огорчението си проф. Ранков.

Втората институция – Църквата, има своето огромно значение, защото религията задава критерии и ценностна система, към която всички хора би трябвало да се стремят. В тази връзка той приветства създаването на филма за деца, разказващ за живота на Исус Христос, защото може да посочи пътя на истината и да направи хората повече човеци, отколкото в момента са. “В западните държави църквата има музикални изпълнения, които с текстовете и с насоката обединяват хората. Защото музиката е част от начина, по който можеш да “вкараш” едно дете в нещото, което то в момента харесва или би могло да бъде приучено да харесва”, смята Веселин Ранков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...