Двама свещеници от столичния храм „“Въздвижение на св. Кръст Господен“ получиха офикията „протойерей“На днешния 1 август, когато Православната църква чества произхождението (изнасяне) на св. Кръст Господен, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, оглави тържествена света Литургия в столичния храм „Въздвижение на св. Кръст Господен“ в съслужение с храмовото духовенство и столични свещеници.

С благословението на Негово Светейшество, в празничния ден с офикията „протойерей“ бяха отличени отците Божидар Маринов и Константин Цанков, а за дякон бе ръкоположен Цветан Велинов от Елин Пелин.

Преди да бъдат назначени на енорийско служение в открития преди по-малко от година храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в кв. Лозенец, отец Божидар и отец Константин служеха дълги години като ефимерии и преподаватели в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Те останаха в сърцата на учениците си като най-обичани и благи учители и духовни наставници. Идвайки в новия храм, двамата духовници пренесоха със себе си решимостта си за активен енорийски живот и разбирането за силата на личния пример в духовното възрастване за всеки вярващ.

Екипът на Православие.БГ честити офикията на двамата достойни протойереи и им пожелава още дълги години благодатно служение!

Снимки: Софийска света митрополия

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: