Две трети от родителите и учениците одобряват изучаването на религия в училищеИзточник:  Bulgarian Post

Най-предпочитаната форма за изучаването на религия в училище е избираем предмет, а не задължителен. Преобладава мнението, че религия трябва да се преподава от учители, минали през специални курсове, а не от свещеници. Едва 7 на сто от анкетираните са на мнение, че въвеждането на нов предмет ще създаде допълнителна натовареност на учебната програма.

Повече от две трети от родителите и учениците одобряват изучаването на религия в училище, но като светско обучение. Това се посочва в социологическо изследване по поръчка на Министерството на образованието и науката.

В министерството се проведе първа среща на обществения съвет по въпросите на религията в присъствието на вицепремиера и образователен министър Даниел Вълчев. Според изследването на „Алфа рисърч” обучението по религия се възприема като средство за ограничаване на проблемите сред младите хора – наркотици, агресия, секти. Учениците и родителите масово се обявяват за светско обучение по религия, което да акцентира върху историята на религиите и възпитаване в добродетели като честност, толерантност и състрадателност.

Сред учениците най-предпочитаната форма за изучаването на религия в училище е избираем предмет, а не задължителен. Преобладава мнението, че религия трябва да се преподава от учители, минали през специални курсове, а не от свещеници.

Едва 9 процента от учениците са заявили, че искат да учат вероучение. Едва 7 на сто от анкетираните са на мнение, че въвеждането на нов предмет ще създаде допълнителна натовареност на учебната програма.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...