Днес ще се проведе втори протест пред Синодалната палата по казуса с Македонската църква



На днешния 22 май от 18 ч. пред Синодалната палата по инициатива на фондация „Българска памет“ ще се проведе втори протест срещу решението на Св. Синод да отхвърли поканата български архиереи да вземат участие в тържествата по случай 1000 години Охридска архиепископия.

Протестиращите отправят искане патриарх Неофит да свика извънредно заседание на Св. Синод, което да преразгледа решението от синодалното заседание на 14 май. В анонса на събитието се казва още, че протестиращите призовават патриарха отново публично да изрази позицията си и „да има съслужение на 28 май по време на тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония.“

Несъгласните със синодалното решение са убедени, че специално създадената комисия към Св. Синод на Българската църква по казуса с Македонската православна църква е нефункционираща и взетото на последното заседание решение е в разрез с обещаното от Светия Синод преди 6 месеца.

От своя страна, в съобщение до медиите от пресслужбата на Българската патриаршия бе заявено, че комисията не е разпусната, а председателят и членовете й разглеждат в детайли постъпилите писма, искания и твърдения, и подготвят мотивирано становище пред Св. Синод.

В рамките само на два дни през изминалата седмица двама митрополити оповестиха официални изявления по казуса. Русенският митрополит Наум отбеляза в своето изявление: „Българската православна църква-Българска патриаршия никога не е имала намерение да се откаже от своята многовековна история и каноническо достойнство, като правоприемник на историческата Българска Охридска архиепископия, независимо от политическата конюнктура.

За нас е неприемливо представители на БПЦ-БП да вземат участие в предстоящите тържества в Охрид, по повод 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия, защото чрез тяхното присъствие там, би се извършило едно национално предателство, а именно, Българската православна църква ще е длъжна да приеме, че една нова църковна формация, наричаща се днес „Македонска православна църква-Охридска архиепископия”, създадена по политически причини само преди няколко десетилетия, чрез горепоменатото честване ще утвърди своето статукво, присвоявайки си църковната история на българския народ.

Всякакви внушения, че „Българската църква няма нужда да се плаши от евентуална схизма, признавайки еднолично и своеволно Македонската църква”, са плод на абсолютна неадекватност и стремеж към безредие, а поддръжниците им нямат никакво право да се определят като православни християни.

Относно повсеместно тиражираното писмо от страна на митрополит Стефан от Скопие, в което се иска БПЦ-БП да стане Църква-майка на Македонската църква, сме длъжни да поясним още, че в оригиналния документ от м. ноември 2017 г. ясно е отбелязано, че „Македонската православна църква-Охридска архиепископия ще припознае и приеме БПЦ-БП като Майка църква, АКО тя първа признае нейната автокефалност”, т. е. това тяхно желание не е безусловно.“

Ден след митрополит Наум, със становище по въпроса излезе и Старозагорският митрополит Киприан, който бе назначен за председател на комисията по преговори с Македонската църква. Той акцентира върху това, че всеки от митрополитите има право на свои лични мнения и становища, но „по въпросите свързани с диалога за установяването на каноническия статут на МПЦ и свързаните с това решения на комисията и Св. Синод на БПЦ-БП, изявления има право да дава само и единствено Председателят на Синодалната комисия, който е и говорител на Св. Синод на БПЦ-БП, съгласно решения на Св. Синод на БПЦ-БП от ноември и декември 2017.“

„Категорично искам да заявя, че всякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не отговарят на действителността, защото комисията на Св. Синод на БПЦ-БП по т.н. Македонски въпрос не е извършила противоканонични действия, от които да произтича такова наказание.

Св. Синод на БПЦ-БП с ясно съзнание и отговорност пред Бога и православното изпълнение и пред своята съвест, е спазвал каноничните норми и правила във взаимоотношенията с другите Поместни православни църкви, съхранявайки Единна Христовата Църква, в която винаги да цари братообичност, а не раздори и крамоли. Така ще бъде и в процеса на преговорите с другите Поместни православни църкви, относно статута на МПЦ“, заключава митрополит Киприан.

 

 

Снимка: Фондация „Българска памет“

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...