Руската църква в София ще се придържа към новия стил (обновено)



 

След неделната литургия в неделя в Руската църква в София новият председател игумен Исидор (Минаев) още веднъж потвърди категоричната си позиция за придържане към новия стил. Както българското подворие в Москва богослужебният ред се води по стар стил, така и Руската църква в София следва да продължи литургичния си живот по новия стил, изтъкна той.

Въпросът с отстояването на стария календар бе остро повдигнат от някои енориаши, които изразиха на глас привързаността си към юлианския календар. В отговор отец настоятелят разясни принципната разлика между догмат и канон в Православната църква, като даде за пример игумените на светогорските манастири, които, посещавайки Вселенската патриаршия, уважават домакина, под чиито духовен омофор се намират, като спазват новогригорианския календар. Би било профанация служенето да е по два календара едновремено, допълни той, изказвайки пълната си и категорична подкрепа в полза на новия стил. Той подчерта разликата между частно църковно мнение и съборно постановление.

Отец Исидор изтъкна и ролята на представителството на Московската патриаршия, като подчерта, че има намерение да инициира нови начинания в църковния живот, за което ще иска благословение от църковното свещеноначалие. Това е поражда добри надежди за позитивна промяна по някои църковни въпроси, касаещи функционирането на църковно-енорийския живот на подворието.

Отецът изтъкна, че църковната дисциплина и послушанието са едни от най-важните в енорийския живот. Позволете ми, каза той, като бивш населник на един от най-големите руски манастири – Нововалаамския, като игумен на друг манастир, и като член на руската духовна мисия в Иерусалим да ви кажа, че послушанието е едно от най-важните неща. Това, което ни обединява, е единствено Светата Чаша. В Христа няма "…нито елин, нито иудей" (Кол.3:11), допълни той. Вероятно нямало да отпадне и четенето на Светото Евангелия на църковнославянски, след явно изразената подкрепа за това. Заедно с това отецът изтъкна, че е необходимо четенето да става на разбираем език, тъй като младите отсъствали от литургичния живот.

Повдигайки изключително важни въпроси, касаещи църковната дисцилина и практика, отец председателят определено е изправен пред редица предизвикателства. Важно е да се отбележи желанието за плодотворна работа и общите усилия, с които единствено може да се постигне благоприятна полза.

Отец Исидор съобщи на енориашите на Руската църква, че през седмицата заминава за Москва и ще отсъства приблизително за около един месец. Голямо задоволство сред вярващите предизвикаха думите му, че в момента тече усилена работа и подготовка за канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев), погребан в криптата на църквата и почитан от народа като светец.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...